Skocz do zawartości
Forum Pszczelarskie - Pasieka "Banicja"

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
23 minuty temu, Tikcop napisał:

Nie będzie jedzenia w ulu to i nie będzie czerwienia w ulu. Zamiast stymulować lepiej dać większe partie na raz, jak mało zostało w gnieździe. Odkłady reklamacji mi nie składają na czerstwy chleb.

Dawno zarzuciłem "stymulowanie" słoikami. Nie widzę różnicy jak od razu  po lipie dam po 5 litrów syropu "na odnowienie populacji". Stymuluje samo przerabianie syropu, obecność zapasów, jednym słowem dobrobyt . Pszczoły lepiej wtedy penetrują teren i faktycznie coś przyniosą. Wylot z ula też nie jest z pustym wolem , trzeba zaryzykować trochę paliwa na poszukiwania. Jak pusto w ramkach to i ryzyko większe , może więc i chęć do ryzyka gaśnie ? To może przesadne przypisywanie takiej taktyki owadom, ale za stary jestem na chodzenie ze słoikami i naprawdę nie widzę różnicy jak to podam. Słoiki trzeba myć, rozkręcać , zakręcać , zabierać , ustawiać . A ja mam tylko dwie ręce. Ważne aby zawsze było na bogato - oszczędny zawsze straci. Tak jest w każdej hodowli.

Edytowane przez manio
  • Lubię 3
Opublikowano
39 minut temu, manio napisał:

 Ważne aby zawsze było na bogato - oszczędny zawsze straci. 

Dokładnie! Z pszczołami jest prosta zasada, muszą mieć wszystkiego za dużo, wtedy są szczęśliwe, radośnie pracują i nie wpadają w depresję:)

  • Lubię 1
Opublikowano

Z tą stymulacją to jest tak że jak ktoś ma mniej rodzin to ma więcej czasu i może latać ze słoikami.

Ja słoiki stosuję tylko w odniesieniu do pakietów nasiedlonych na węzę, bo matka ma ją przeczerwić przed zimą. W rodzinach "starych" idą dawki duże  z paleto-zbiornika

prosto do podkarmiaczek.

 

Jest to tylko moje stanowisko i na pewno nie najlepsze :)

  • Lubię 1
Opublikowano
5 godzin temu, daro napisał:

Te wyliczenia cenowe syropu zbożowego w/g Krzycha to w buty wsadzić . 15 kg cukru to jest 15 kg zapasów . 15 kg syropu to nie jest 15 cukru . Suchej masy 75 % ( jak jest ? Czort wie ) = 11,5kg . W składzie cukrów strawnych przez pszczoły -

Skład:Fruktoza – średnio 26% w sm Glukoza – średnio 33% w sm Maltoza – średnio 20% w sm Sucha Masa  75źródło - https://sklep.sklepzmiodem.pl/pokarmy-dla-pszczol/166-syrop-zbozowy-apifortuna-inwert-do-karmienia-pszczol.html

Czyli strawnych jest 79 % SM czyli 9 kg .  Tu -https://www.apivital.pl/godziwe-karmienie-pszczol-zime

Pszczoły  z kg sm inwertu robią 0,75 - 0,80 kg zapasów czyli zapasów z 15 kg będzie 9 x 0,80= 7,62 kg

Czyi 15 kg zapasu z cukru po 2,40 = 36 pln

15 x 3,19 =47,85 i da to w ramkach 7,62 kg aby było zapasu  15 x 2  czyli koszt zakarmienia to 47,85 x 2 = 95,7

Centuś jestem . 60 x 100 = 6000 pln . Ale kto bogatemu zabroni żyć na bogato.

Zrestą jak żona smaży kotlety schabowe to chłopa nie trzeba zaganiać do obiadu . Jak zmaży brokuły to trzeba go szukać .

 

 

 

Teraz pytanie odnośnie tego co producent miał na myśli rozpisując dany skład tj % w suchej masie. 

 

"

Ponad 60% w składzie to cukry proste, pozostałe cukry znajdujące się w syropie Apifood rozkładane są do cukrów prostych w trakcie składowania przez pszczoły w ramkach.
Dzięki wysokiej zawartości suchej masy (78%) Apifood nie zmusza pszczół do odparowywania dużych ilości wody, na co potrzebna jest energia pochodząca z pokarmu, pszczoły odpowiednio układają pokarm w ramkach.

Skład:

Sucha masa:       77-79 %

Fruktoza w s.m. 25-28 %

Glukoza w s.m.  30-37%

Maltoza w s.m.   17-24%"

 

Bo jeśli interpretować to tak jak Ty napisałeś to jest to przewał :D bo w 1 kg syropu mielibyśmy 0,6 kg cukrów strawnych czyli naszych zapasów 

Zastanawiam się czy wcześniejszy opis tu nie wyjaśnia :

" pozostałe cukry znajdujące się w syropie Apifood rozkładane są do cukrów prostych w trakcie składowania przez pszczoły w ramkach" 

Czyli te cukry, których nie wymienili w składzie? Czy te % fruktozy, glukozy i maltozy są w odniesieniu do tych 78% suchej masy czy w odniesieniu do ogólnej zawartości produktu czyli 100% (łącznie z wodą)? 

 

Jeśli jest tak jak mówisz, to mimo wszystko 15 kg inwertu * 78% = 11,7 kg suchej masy * 80% cukrów strawnych (uśredniając te % z tabeli) = 9,36 kg zapasu. I tego już nie mnożymy ponownie przez 75% bo to już jest to suche. 

Mimo wszystko wychodzi 76 zł żeby zapewnić rodzinie 15 kg suchej masy strawnej... 

O ile tak to musimy interpretować! 

 

Opublikowano

Przy rozkładzie sacharozy postaje glukoza i fruktoza ( nie myslcie że enzymami ) . Przy rozkładzie skrobi ( nie myslcie że pszenicznej) pozostaje reszta mało lub nie strawna .

To z tego powstają gluty . Jak inwert to tylko z sacharozy .

O zawartości wody nie wypowiadam się .?

Opublikowano
W dniu 31.01.2021 o 20:56, daro napisał:

W mieszankach  które z uporem nazywacie bucfastami są robione z włoszkami.

Mam taką książkę  w pdf. chyba ze sto lat temu napisana.

Opisuje pszczelarz swoją przygodę z Włoszkami .

Po stwierdzeniu faktu że odkąd "zaopatrzył się we Włoszki" w ulikach weselnych zaczyna brakować pokarmu .

Skasował dziadostwo i wrócił do swoich.

Dlatego i ja skasowałem w pizdu złodziejskie nasienie od razu .

Pytanie które mnie gnębi, ile jest takich rodzin u mnie jeszcze w pasiece nie wykrytych a ile w okolicznych pasiekach.

  • Lubię 1
  • Dziękuję 1
Opublikowano
1 godzinę temu, baru napisał:

Mam taką książkę  w pdf. chyba ze sto lat temu napisana.

Opisuje pszczelarz swoją przygodę z Włoszkami .

Po stwierdzeniu faktu że odkąd "zaopatrzył się we Włoszki" w ulikach weselnych zaczyna brakować pokarmu .

Skasował dziadostwo i wrócił do swoich.

Dlatego i ja skasowałem w pizdu złodziejskie nasienie od razu .

Pytanie które mnie gnębi, ile jest takich rodzin u mnie jeszcze w pasiece nie wykrytych a ile w okolicznych pasiekach.

 

Zgaduję tytuł: 80 lat wśród pszczół? :D

Opublikowano
Godzinę temu, Krzychu napisał:

Ps. Chyba w Polsce głód w pasiekach. Dzisiaj nowa cena za apifood - 2,62 zl/kg. 

Przecież to jest normalne. Zawsze z końcem roku są niższe ceny aby sprzedać to co zostało. Nie głód to powoduje. Nikt o zdrowym umysle nie będzie dawał invertu do głodnych rodzin. 

Opublikowano
1 minutę temu, Turqs napisał:

Przecież to jest normalne. Zawsze z końcem roku są niższe ceny aby sprzedać to co zostało. Nie głód to powoduje. Nikt o zdrowym umysle nie będzie dawał invertu do głodnych rodzin. 

Nie takie rzeczy piszą na grupach fb lub głoszą na yt 

Opublikowano
1 godzinę temu, Krzychu napisał:

Ps. Chyba w Polsce głód w pasiekach. Dzisiaj nowa cena za apifood - 2,62 zl/kg. 

W kontenerze 16 gr do góry za kilogram apifoodu czyli jakieś 9% ceny to daje obraz jak pieniądze tracą na wartości.

Opublikowano
25 minut temu, piotrpodhale napisał:

Raczej inflacja dobija Polskę. ?

Szkoda, że inflacja nie dotknęła mojego wynagrodzenia ;) 

Opublikowano

Nie tylko w Polsce.  U nas wszystko drożeje b.szybko.  Desek brakuje i na większa ilość trzeba czekać 3 miesiące.  Cena 2 razy wyższa. Sklejka 3 razy do góry.  Cukier nadal tani.  $0.78CAD.  Poza spożywczymi wszystko zamknięte.  

Opublikowano
15 godzin temu, baru napisał:

Mam taką książkę  w pdf. chyba ze sto lat temu napisana.

Opisuje pszczelarz swoją przygodę z Włoszkami .

Po stwierdzeniu faktu że odkąd "zaopatrzył się we Włoszki" w ulikach weselnych zaczyna brakować pokarmu .

Skasował dziadostwo i wrócił do swoich.

Dlatego i ja skasowałem w pizdu złodziejskie nasienie od razu .

Pytanie które mnie gnębi, ile jest takich rodzin u mnie jeszcze w pasiece nie wykrytych a ile w okolicznych pasiekach.

 

Jest w tym wiele prawdy i wiedza znana bardziej doświadczonym pszczelarzom , i każdy dochodzi do swojej prawdy i na nic rady na forach , jak się nie przewrócisz to się nie nauczysz . U mnie pisałem już na forum jakiś wykładowca ( oczywiście wiem kto ale nie będę nikogo z hodowców na publicznym krytykował )  na kursie pszczelarskim dla początkujących i nie tylko , namówił Kolegów na Włoszki i Koledzy zapalili się , pokupowali od niego matki włoszki , chociaż ich ostrzegałem , i po dwu latach pytam jednego czy drugiego , jak wam się te Włoszki spisują i wszyscy stwierdzili że to był niewypał , matki czerwiły na okrągło bo trafiły się cieplejsze zimy  i ponad połowa rodzin im nie przetrwała do wiosny a te co przetrwały nadawały się do łączenia , a nie na rzepak. 

Opublikowano

A taka Canada a i SSzA na Italiankach stoi, wot i co ot zagwozdka. Ja tam mam swoje. Buchwasty też miałem ale wolę trochę mniej pszczół w ulu w sezonie. Ale może i kupię znowu. Albo kałkazy. Tak dla sportu. Bo na miodzie, różnic nie było istotnych.

Opublikowano
29 minut temu, Tikcop napisał:

A taka Canada a i SSzA na Italiankach stoi, wot i co ot zagwozdka. Ja tam mam swoje. Buchwasty też miałem ale wolę trochę mniej pszczół w ulu w sezonie. Ale może i kupię znowu. Albo kałkazy. Tak dla sportu. Bo na miodzie, różnic nie było istotnych.

Od kaukazów moja pasieka się zaczęła 65 lat temu 

Opublikowano
9 godzin temu, Krzychu napisał:

Szkoda, że inflacja nie dotknęła mojego wynagrodzenia

Dotkneła  - coraz mniej kupisz za nie .

Opublikowano
Godzinę temu, Tikcop napisał:

A taka Canada a i SSzA na Italiankach stoi, wot i co ot zagwozdka. 

A wiesz ty Kolego jak tam gospodarka wygląda ? Żadna zagwozdka

 

Opublikowano
Godzinę temu, Beeman napisał:

Z tego co sie orietuje to u nas (Ontario) przewaga Carniolan (Pszczoła kraińska). 

To na czym polega sekret 100 kg z ula i 45 kg zakarmiania na zimę? 

 

Czyżby te 100 kg to właśnie z tymi 45? ?

Opublikowano
W dniu 2.02.2021 o 09:57, Krzychu napisał:

Nie takie rzeczy piszą na grupach fb lub głoszą na yt 

Dlatego nikt rozsądny nie bierze tego na poważnie .

W dniu 2.02.2021 o 10:24, Krzychu napisał:

Szkoda, że inflacja nie dotknęła mojego wynagrodzenia ;) 

Dotknęła większość ...
Jedni zarabiają 50% inni 70% jeszcze inni trafili na kuroniówkę .
Ale wszystkim się pogorszyło .
No może poza wyjątkami ... Tymi co się dorobili kokosów w kilka dni .
 

23 godziny temu, Beeman napisał:

 U nas wszystko drożeje b.szybko.  Desek brakuje i na większa ilość trzeba czekać 3 miesiące.  Cena 2 razy wyższa. Sklejka 3 razy do góry. 

A ja myślałem , że tylko u nas .
Deski 2x droższe i jakość 3x gorsza .
Poza tym  nawet takich nie ma praktycznie w wolnej sprzedaży .

  • Lubię 1

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.