Nacek Posted September 16, 2020 Posted September 16, 2020 A mi wyjdzie średnio po około 18 kg cukru na rodzinę, choć są różnice pomiędzy poszczególnymi rodzinami i miejscówkami. A były czasy że 7 kg wystarczało. Quote
michal79 Posted September 17, 2020 Posted September 17, 2020 (edited) 11 godzin temu, Nacek napisał: A były czasy że 7 kg wystarczało. Pewnie za dużo masońskich szachownic. U mnie na wszystkich miejscówkach dobierają sobie nawłoć, czy co tam kwitnie, i widać że w pewnym momencie już tak spowalniają pobieranie cukru. Edited September 17, 2020 by michal79 Quote
Michał Posted September 17, 2020 Posted September 17, 2020 12 godzin temu, Nacek napisał: A mi wyjdzie średnio po około 18 kg cukru na rodzinę, choć są różnice pomiędzy poszczególnymi rodzinami i miejscówkami. A były czasy że 7 kg wystarczało. U mnie średnio 5kg ciasta od ostatniego miodobrania i po ok 10kg cukru na zalanie. Na razie wszystkie dostały po 5kg, a w poniedziałek druga dawka. Quote
piotrpodhale Posted September 17, 2020 Posted September 17, 2020 Ja mam karmienie prawie zakończone,pozostały do doglądnięcia 2 rodziny z matkami wymienionymi początkiem września tam troszkę opóźni się fajrant.Rodziny pobrały od około 20 sierpnia 20-25 kg apifoodu.Do roboty przy pszczołach zostanie jeszcze wyciągnięcie pasków i ostatnie korekty zapasów po przymrozkach w październiku.Szybko przeleciał ten sezon.....PK Quote
Brzytwiarz Posted September 18, 2020 Posted September 18, 2020 @Michał nie wiem jak wy to robicie że są wam wstanie wtargać ciasto do ramek, tyle razy próbowałem i zawsze wyglądało to podobnie a mianowicie tak, że pobierały je na bieżąco. Z kilkoma ciastami próbowałem i skutek zawsze taki sam. Nie były wstanie nawet wianószków zrobić co innego z syropem. @piotrpodhale nie opowiadaj że dałeś coś innego jak cukier bo nikt nie uwierzy, przeca rok ciężki a ty jako rodowity góral z dutkami się ściskasz i monetę dwa razy obejrzysz nim wydasz 2 Quote
daro Posted September 18, 2020 Posted September 18, 2020 2 godziny temu, Brzytwiarz napisał: nie wiem jak wy to robicie że są wam wstanie wtargać ciasto do ramek, tyle razy próbowałem i zawsze wyglądało to podobnie a mianowicie tak, że pobierały je na bieżąco. Po to jest ciasto . Po to je daje się przy produkcji odkładów aby nie zalały ramek . Kto zabroni się komu chwalić ? Chwal się . ? Quote
piotrpodhale Posted September 18, 2020 Posted September 18, 2020 6 godzin temu, Brzytwiarz napisał: nie opowiadaj że dałeś coś innego jak cukier bo nikt nie uwierzy, przeca rok ciężki a ty jako rodowity góral z dutkami się ściskasz i monetę dwa razy obejrzysz nim wydasz Nie znasz górali. Góralską zaradność mylisz ze sknerstwem. Górale z Białki czy Bukowiny Tatrzańskiej w lecie spali w stodole a izby wynajmowali panom. Pojmujesz takie coś? Odnośnie karmienia inwertem to,, Król się bawi złotem płaci,,? chcesz to wierz nie chcesz twoja brocha.PK 1 Quote
Brzytwiarz Posted September 18, 2020 Posted September 18, 2020 (edited) Tak jest masz racje górale to chytre i cwane bestie. Ponoć nawet żony wynajmowali na godziny byle tylko dudki się zgadzały hhehehe Edited September 18, 2020 by Brzytwiarz Quote
Michał Posted September 21, 2020 Posted September 21, 2020 W dniu 18.09.2020 o 16:49, Brzytwiarz napisał: @Michał nie wiem jak wy to robicie że są wam wstanie wtargać ciasto do ramek, tyle razy próbowałem i zawsze wyglądało to podobnie a mianowicie tak, że pobierały je na bieżąco. Z kilkoma ciastami próbowałem i skutek zawsze taki sam. Nie były wstanie nawet wianószków zrobić co innego z syropem. Nie mam pojęcia dlaczego Ci to nie wychodzi Ciasto w dużej ilości - min 2-3kg na raz daję bezpośrednio na ramki po ostatnim pożytku. Pobierają przeważnie w tydzień taką ilość - w jednej lokalizacji zakwitła w sierpniu wierzba energetyczna i te rodzinki nie pobierały ciasta tak ochoczo. W innych lokalizacjach pięknie przeniosły do ramek i posklepiły. Rok temu miałem ciasto Diamanta, a w tym roku mam z pszenicy - różnicy w pobieraniu wielkiej nie ma. Quote
Żaki-Czan Posted January 11, 2021 Posted January 11, 2021 Nie będę nowego tematu zakładał, tylko tutaj się podepnę. Panowie, jak przechowujecie inwert, który Wam pozostał na zimę? Zostały mi dwa wiadra i wiem, że zbyt duża temperatura przerobi inwert na truciznę, ale co z niską? Mam pracownię zrobioną z izotermy, więc jeśli na zewnątrz temperatura spadnie do -15 czy -20, to w środku też nie będzie za wesoło. Zabierać wiadra do garażu do kanału, gdzie będzie cieplej, czy mróz nie ma wpływu na jakość pokarmu? Wiadra oczywiście nieotwierane. Quote
hurriway Posted January 11, 2021 Posted January 11, 2021 (edited) Godzinę temu, Żaki-Czan napisał: Nie będę nowego tematu zakładał, tylko tutaj się podepnę. Panowie, jak przechowujecie inwert, który Wam pozostał na zimę? Zostały mi dwa wiadra i wiem, że zbyt duża temperatura przerobi inwert na truciznę, ale co z niską? Mam pracownię zrobioną z izotermy, więc jeśli na zewnątrz temperatura spadnie do -15 czy -20, to w środku też nie będzie za wesoło. Zabierać wiadra do garażu do kanału, gdzie będzie cieplej, czy mróz nie ma wpływu na jakość pokarmu? Wiadra oczywiście nieotwierane. Z tego co udało mi się na szybko ustalić. To niska ujemna temperatura wcale nie szkodzi miodom. Wręcz przeciwnie. Dlatego można założyć ze temperatury rzędu -15 stopni nie zaszkodzą inwertowi. Na pewno będzie to lepsze niż przechowywanie w cieple. Edited January 11, 2021 by hurriway 1 Quote
Robi_Robson Posted January 11, 2021 Posted January 11, 2021 Wiadra które stały w nieużywanej zamrażarce skrzyniowej ( prądu nie podłączałem ), w nieogrzewanym magazynku kiedy je po 2 latach przypadkowo znalazłem zmętniały i były w 90% skrystalizowane . Ale na miękko . Konsystencji prawie jak miód kremowany . Dało się je przelewać , tyle że długo to trwało . Pszczoły po lipie dały radę je spożytkować . Teraz na wszelki wypadek to co mi zostało przeniosłem do piwnicy w której przez cały rok jest 13 stopni C. Quote
Krzychu Posted January 31, 2021 Posted January 31, 2021 INVERTIX72F diamanta po 2,8 zł /kg. Dobra cena? Nie było przypadkiem drożej w sezonie, i czy nie będzie drożej? Quote
Robi_Robson Posted January 31, 2021 Posted January 31, 2021 Ceny były zbliżone . Ale w sezonie zawsze u nich problem z dostępnością . 1 Quote
piotrpodhale Posted January 31, 2021 Posted January 31, 2021 11 minut temu, Krzychu napisał: INVERTIX72F diamanta po 2,8 zł /kg. Dobra cena? Nie było przypadkiem drożej w sezonie, i czy nie będzie drożej? Ciekawe co ty Krzychu kombinujesz teraz z tymi inwertami. ? 1 Quote
Robi_Robson Posted January 31, 2021 Posted January 31, 2021 Zaoszczędził na pracowni , to wyda na syropy Quote
Krzychu Posted January 31, 2021 Posted January 31, 2021 36 minut temu, piotrpodhale napisał: Ciekawe co ty Krzychu kombinujesz teraz z tymi inwertami. ? Postanowiłem, że więcej nie będę się bawił w podkarmianie zimowe cukrem. W tym roku mnie to zmęczyło i jeszcze ten przykry widok gdy na ramkach nie widziałem tego co im dałem. Wiecie o co chodzi, mówiłem już wcześniej o tym. Inwert diamanta kosztował w sezonie ponad 3,5 zł /kg? Teraz niewiele droższy od cukru. Nie mówiąc o apifood, który jeszcze tańszy jest. Pytanie czy te ceny są tylko na zimę a w lato znowu podrożeje? Quote
manio Posted January 31, 2021 Posted January 31, 2021 (edited) 15 minut temu, Krzychu napisał: na ramkach nie widziałem tego co im dałem jak inwert dasz to nie zjedzą ? W tej branży , jak w każdej innej trzeba zainwestować żeby wyjść na swoje. Rok był trudny, mocno nietypowy - nieznany w mojej praktyce. Nie można na tej podstawie zmieniać swoich rozsądnych zachowań wypracowanych latami Edited January 31, 2021 by manio 1 Quote
Krzychu Posted January 31, 2021 Posted January 31, 2021 Teraz, manio napisał: jak inwert dasz to nie zjedzą ? W tej branży , jak w każdej innej trzeba zainwestować żeby wyjść na swoje. Rok był trudny, mocno nietypowy - nieznany w mojej praktyce. Nie można na tej podstawie zmieniać swoich rozsądnych zachowań Nie chodzi mi o zjedzenie ale rabowanie przez sąsiada. Ma pszczoły 30 m od moich. Zaczyna karmić po moim podkarmianiu. Quote
piotrpodhale Posted January 31, 2021 Posted January 31, 2021 Moje teraz śmigają na apifoodzie, nie mam zamiaru na razie wracać do cukru. Mam wypraktykowane co i jak, w zimowli niema różnicy. Inwertixu są dwa rodzaje z niebieskimi dekielkami do zimowego dokarmiania i z żółtymi do wiosennego. 1 Quote
Beeman Posted January 31, 2021 Posted January 31, 2021 Trzeba zawezic wylotki? No albo tobie tylko tak sie zdaje? Przy piecdziesieciu ulach to cukier trzeba liczyc na tony a nie na torebki. ? 2 Quote
piotrpodhale Posted January 31, 2021 Posted January 31, 2021 9 minut temu, Krzychu napisał: Nie chodzi mi o zjedzenie ale rabowanie przez sąsiada. Ma pszczoły 30 m od moich. Zaczyna karmić po moim podkarmianiu. Bez przesady nigdy w życiu nie popatrzyłem na karmienie zimowe w ten sposób. ? Zjadły bo była bieda w polu, jakby miały zrabować sąsiadki to 2 -3-10 rodzin nie 50. 2 Quote
manio Posted January 31, 2021 Posted January 31, 2021 (edited) 14 minut temu, Krzychu napisał: Nie chodzi mi o zjedzenie ale rabowanie przez sąsiada To uważasz ,że inwertu nie wymacają ? Dopilnuj aby ule były szczelne ( bez dziur w ścianach i daszkach ) , wylotki zmniejszone i nie ma prawa być rabunku . W tym roku też lałem dużo więcej żeby zapewnić rozwój i potem zalanie zapasów. Następnym razem zabarw syrop na niebiesko barwnikiem spożywczym. Przekonasz się czy się sąsiad wygada Pszczoły nie są rabowane częściowo , jak się rodzina nie jest w stanie obronić to ją wyrabują nawet twoje własne rodziny do ostatniej kropli . Tego nie da się ukryć , to widać nawet po plastrach. Edited January 31, 2021 by manio Quote
astromax Posted January 31, 2021 Posted January 31, 2021 Godzinę temu, Krzychu napisał: INVERTIX72F diamanta po 2,8 zł /kg. Dobra cena? Nie było przypadkiem drożej w sezonie, i czy nie będzie drożej? A gdzie go widziałeś w tej cenie ? Quote
piotrpodhale Posted January 31, 2021 Posted January 31, 2021 12 minut temu, astromax napisał: A gdzie go widziałeś w tej cenie ? https://www.sklep.diamant.pl/syrop-cukru-inwertowanego-invertix72f-15-kg.html Quote
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.