Nacek Posted February 3, 2021 Posted February 3, 2021 A ja wczoraj za 70 zł przywiozłem ćwierć kubika i to po suszarni? Quote
Krzychu Posted June 28, 2021 Posted June 28, 2021 Czy komuś kwaśniał/sfermentował inwert zakupiony w lato? Oczywiście zakupiony w lato -> użyty na jesień Quote
harcerz1020 Posted October 14, 2021 Posted October 14, 2021 37 minut temu, manio napisał: narkotycznej reakcji" pszczół na podany cukier z Biedronki Możesz jaśniej, karmilem Diamantem, połowa z Biedronki a druga z malego sklepiku. To może być różnica? Chociaż na Ambrozji podają, ze dla marketów produkują cukier inny tzn. mniej cukru w cukrze. 43 minuty temu, manio napisał: Polecam spróbować - wychowanie tłustego i zdrowego pokolenia zimowego to najlepszy sposób na nosemozy i inne "nowoczesne" choroby pszczół. Wynikają one w większości z pazerności pszczelarzy o ewidentne , a całkowicie zbędne błędy . Mam też wrażenie ,że i z warrozą sobie lepiej radzą. Ale nie mam jak tego zbadać to moja subiektywna ocena. Tego też nie kumam. Tłuste i zdrowe to źle? Jakie pazerne błędy? Dobrze wiedzieć czego nie należy robić. Quote
manio Posted October 14, 2021 Posted October 14, 2021 (edited) 13 minut temu, harcerz1020 napisał: Możesz jaśniej, karmilem Diamantem diamant też jest w biedronce Nie o to chodzi . Podanie syropu cukrowego po lipie , jak już nie ma prawie nic w polu , powoduje złudzenie pożytku. Pszczoły pobudzone "narkotycznie" podanym pokarmem znoszą do ula resztki nektaru i pyłku po które by normalnie nie poleciały bo umieją kalkulować opłacalność takich lotów i oszczędzają zapasy przed zimowym tuczeniem i samą zimowlą. Zakarmione zachowują się odważniej i nie tylko są syte , ale i pokarm bardziej zróżnicowany przy którym osławiony ziołosmród to zwykły ulepek cukrowy. 13 minut temu, harcerz1020 napisał: Tego też nie kumam. Tłuste i zdrowe to źle? Jakie pazerne błędy? Dobrze wiedzieć czego nie należy robić. Tłuste czyli z dużym ciałem tłuszczowym , które jest odpowiednikiem garbów u wielbłądów - to stan pożądany. Błędem jest zwlekanie z zakarmianiem pszczół do września czy nawet później żeby pszczoły nie przejadały podanego syropu. Ja uważam ,że niech jedzą do syta , a zapasów doniosą więcej niż zjedzą . Pokarm wezmą i później ale nic już nie doniosą , ale pszczoły nie będą takie upasione , silne i pachnące jak moje. Oceniam stan rodziny również po zapachu . Czy to już zboczenie czy tylko nałóg ? Edited October 14, 2021 by manio Quote
harcerz1020 Posted October 14, 2021 Posted October 14, 2021 9 minut temu, manio napisał: ale pszczoły nie będą takie upasione , silne i pachnące jak moje Dzięki. To ja jednak robię źle, a tak na chłopski rozum wydawało mi się dobrze. Drugi rok przy rodzinach produkcyjnych robię tak żeby nie dokarmiać cukrem na pobudzenie i inne dokarmianie. Wielokwiat i rzepak, wiruję na dwa razy, pierwsze mniejsze miodobranie zeby zrobić miejsce w miodni i osłabić nieco rojliwość i na koniec rzepaku główne wirowanie. Natomiast facelia (ostatnie 3 lata byla) i lipa jeżeli jest na koniec czerwca tak żeby był jeszcze pożytek w terenie po miodobraniu. Rodziny produkcyjne są na 5 korpusach i po ostatnim wirowaniu zastają na 4. W dwóch korpusach miodni jest sporo zapasu miodu. W tym roku robiłem pierwszy raz odkłady to jeszcze po dwie ramki ciężkie miodu dostały od tych rodzin. Przy układaniu gniazda 20-22 sierpień w dwóch korpusach mają czerw. Od dwóch rodzin po likwidacji 4 korpusów odwirowałem 15 ramek zasklepionych pięknego lipowego a niezasklepione dostały na powałkę i sobie wybrały. Na koniec czerwca po ostatnim wirowaniu jest tyle pszczół, że jakoś nie wyobrażam sobie zeby zmieściły sie na 2 korpusach (największe upały i brody do ziemi) A poza tym wydaje mi się , ze mają komfortowe warunki do wychowu pszczoły zimowej. Quote
manio Posted October 14, 2021 Posted October 14, 2021 6 minut temu, harcerz1020 napisał: A poza tym wydaje mi się , ze mają komfortowe warunki do wychowu pszczoły zimowej. To widocznie masz bogate pożytki po lipie. U mnie po lipie pszczoły naturalnie ograniczają matki w czerwieniu z powodu pustymi pożytkowej. Od kilku lat dokłada się do tego susza w sierpniu , która potem uniemożliwia orki jesienne, a co tam mówić o pożytkach. Być może gdzie indziej jest na bogato. U mnie nie i dlatego wczesne podkarmianie działa pobudzająco o uzdrawiająco na pszczoły. U mnie pszczoły stoją wtedy na 30 ramkach 1/2Dadant , więc miejsca w ulu im nie brakuje. Mają wylotek 20mm wysoki na całą szerokość ula i dennicę osiatkowaną. Brody wiszą , ale wieczorem po ustaniu lotów żeby nie przegrzać czerwiu - to nie musi świadczyć o dużej ilości pszczół . Nie ma uniewersalnej recepty na wszystko . Skrajnym przypadkiem jest czekanie na jesienną spadź - nie bez powodu w małopolsce liczne ogniska zgnilca. Quote
harcerz1020 Posted October 14, 2021 Posted October 14, 2021 3 minuty temu, manio napisał: To widocznie masz bogate pożytki po lipie. U mnie po lipie pszczoły naturalnie ograniczają matki w czerwieniu z powodu pustymi pożytkowej. Od kilku lat dokłada się do tego susza w sierpniu , która potem uniemożliwia orki jesienne, a co tam mówić o pożytkach. Być może gdzie indziej jest na bogato. U mnie nie i dlatego wczesne podkarmianie działa pobudzająco o uzdrawiająco na pszczoły. U mnie pszczoły stoją wtedy na 30 ramkach 1/2Dadant , więc miejsca w ulu im nie brakuje. Mają wylotek 20mm wysoki na całą szerokość ula i dennicę osiatkowaną. Brody wiszą , ale wieczorem po ustaniu lotów żeby nie przegrzać czerwiu - to nie musi świadczyć o dużej ilości pszczół . Nie ma uniewersalnej recepty na wszystko . Skrajnym przypadkiem jest czekanie na jesienną spadź - nie bez powodu w małopolsce liczne ogniska zgnilca. Tak jak pisałem, nie czekam z ostatnim miodobraniem aż skończy się całkowicie lipa stąd w tym roku przy układaniu gniazd odwirowałem czysty lipowy a i na rozwój poszło. W lipcu trochę popadało to i może coś jeszcze znalazły. U mnie wychodziłu przy dużych upałach tylko trochę na mostek, żadnej brody nie było. Trochę obawiam się, że na zimę może mało pyłku, gorczycy poplonowej siali kiedyś więcej. Trochę za wcześnie te przymrozki i zimna. Quote
wawelski Posted April 11, 2022 Posted April 11, 2022 Zastanawiacie się może nad dostępnością syropów/inwertów/cukru na zimowe karmienie i cenami? Może już coś kupiliście? Pytam, bo przecież Ukraina i Rosja to wiodący producenci pszenicy. Słychać tu i tam, że syropów zbożowych może nie być w wystarczającej ilości. A co z inwertami na bazie buraków? Znany i popularny od wiodącego producenta obecnie 61,69 brutto za wiaderko 15kg przy palecie (44 sztuki) i wliczonym transporcie (219,50) - brak w fabryce. Quote
Krzychu Posted April 11, 2022 Posted April 11, 2022 29 minut temu, wawelski napisał: Zastanawiacie się może nad dostępnością syropów/inwertów/cukru na zimowe karmienie i cenami? Może już coś kupiliście? Pytam, bo przecież Ukraina i Rosja to wiodący producenci pszenicy. Słychać tu i tam, że syropów zbożowych może nie być w wystarczającej ilości. A co z inwertami na bazie buraków? Znany i popularny od wiodącego producenta obecnie 61,69 brutto za wiaderko 15kg przy palecie (44 sztuki) i wliczonym transporcie (219,50) - brak w fabryce. Oj tam przejmujesz się. Kupisz drożej cukier - sprzedasz drożej miód Żart. Pamiętam jak kiedy kiedyś cukier był po 4 zl/kg. A miód w hurcie po 6,80 zł w beczkach. 1 Quote
Tadek11 Posted April 11, 2022 Posted April 11, 2022 U nas większość pszczelarzy używa cukru lub inwertu na bazie cukru . Jak wpłynie wojna na globalna podaż inwertów zbożowych , to czas pokaże , ale duże znaczenie będzie miał też urodzaj trzciny cukrowej w Indiach i Brazylii na ceny cukru i substytutów zastępujących cukier czyli inwertów zbożowych. Wyroby te w pewnych sytuacjach można zastąpić jedne drugimi na przykład w przemyśle spożywczym. Tak że poczytajmy najpierw o uradzaju trzciny cukrowej i czy jakiś szkodnik biologiczny w uprawach trzciny nie spowoduje że będzie w Indiach i Brazylii słabszy urodzaj , co może wpłynąć w większym stopniu na ceny cukru na Świecie. 1 Quote
Nacek Posted April 12, 2022 Posted April 12, 2022 Ja jak co roku kupiłem 2 tony cukru w workach. Miesiąc temu płaciłem po 2,8 za kilogram. Niedawno mój kolega dowiadywał się w tej samej hurtowni, cena już wzrosła do 3,7 zł. Quote
Tadek11 Posted April 12, 2022 Posted April 12, 2022 3 godziny temu, Nacek napisał: Ja jak co roku kupiłem 2 tony cukru w workach. Miesiąc temu płaciłem po 2,8 za kilogram. Niedawno mój kolega dowiadywał się w tej samej hurtowni, cena już wzrosła do 3,7 zł. No niestety cena cukru będzie rosła i to raczej w związku z inflacją i spadkiem wartości złotówki w stosunku do innych walut , a ceny cukru na giełdach Światowych są kalkulowane w innych walutach . I taki zapasik to jakaś oszczędność na jakiś czas. Quote
Krzychu Posted April 14, 2022 Posted April 14, 2022 najdrożej będzie w sezonie przetworów. Dlatego najlepiej kupić teraz, lub tuż przed karmieniem? W zimę zawsze najtaniej Quote
Nacek Posted April 15, 2022 Posted April 15, 2022 W dniu 12.04.2022 o 21:02, Tadek11 napisał: taki zapasik to jakaś oszczędność na jakiś czas. Raptem na zimowe zakarmienie może wystarczy. Ja zawsze staram się kupować wcześniej aby później mieć spokój. 1 Quote
wawelski Posted April 15, 2022 Posted April 15, 2022 A znany i lubiany inwert od znanego producenta drożeje, można powiedzieć z dnia na dzień i już 64,93 za wiaderko 15kg z transportem (4,32 za kilogram). Na dodatek ciężko na niego trafić. ? SYROP INWERTOWANY INVERTIX 72F WIADRO 15KG - PALETA 660KG 2 637,36 zł brutto Czas realizacji:3-7 dni Cena z VAT za kilogram:4,00 zł Powiadom mnie, gdy produkt będzie dostępny Wznowienie sprzedaży planowane jest od 19.04.2022. Powiadom mnie, gdy produkt będzie dostępny Quote
Turqs Posted April 22, 2022 Posted April 22, 2022 W dniu 15.04.2022 o 17:47, wawelski napisał: A znany i lubiany inwert od znanego producenta drożeje, można powiedzieć z dnia na dzień i już 64,93 za wiaderko 15kg z transportem (4,32 za kilogram). Na dodatek ciężko na niego trafić. ? SYROP INWERTOWANY INVERTIX 72F WIADRO 15KG - PALETA 660KG 2 637,36 zł brutto Czas realizacji:3-7 dni Cena z VAT za kilogram:4,00 zł Powiadom mnie, gdy produkt będzie dostępny Wznowienie sprzedaży planowane jest od 19.04.2022. Powiadom mnie, gdy produkt będzie dostępny https://sklep.diamant.pl/syrop-inwertowany-invertix-72f-wiadro-15kg-paleta-660kg-single.html 1 Quote
Krzychu Posted April 23, 2022 Posted April 23, 2022 18 godzin temu, Turqs napisał: https://sklep.diamant.pl/syrop-inwertowany-invertix-72f-wiadro-15kg-paleta-660kg-single.html Drogo się robi. Ciekawe jak apifood będzie. Zboża też do góry. Quote
Bohtyn Posted April 24, 2022 Posted April 24, 2022 Wychodzi, że najtaniej czysty cukier i czysta woda wychodzi. ? Quote
Robi_Robson Posted April 24, 2022 Posted April 24, 2022 16 minut temu, Bohtyn napisał: Wychodzi, że najtaniej czysty cukier i czysta woda wychodzi. ? + drożdże 1 3 Quote
wawelski Posted April 29, 2022 Posted April 29, 2022 Kolejna podwyżka, a lada chwila następna, bo gaz drożeje. SYROP INWERTOWANY INVERTIX 72F WIADRO 15KG - PALETA 660KG 2 779,92 zł2 574,00 zł Czas realizacji:3-7 dni Cena z VAT za kilogram:4,21 zł 1 Quote
Tadek11 Posted April 29, 2022 Posted April 29, 2022 Producenci miodu do sklepów sieciowych i tak będą kupować i po 4 zł i jeszcze drożej najwyżej w Biedrze czy Carrefour podskoczy trochę cena ? Alle ogólna tendencja napawa niepokojem i są to na pewno złe wiadomości dla pszczelarzy. Quote
Krzychu Posted April 29, 2022 Posted April 29, 2022 W dniu 11.04.2022 o 08:16, Krzychu napisał: Pamiętam jak kiedy kiedyś cukier był po 4 zl/kg. A miód w hurcie po 6,80 zł w beczkach. Cytując samego siebie stwierdzam, że możemy niestety zbliżać się do podobnych czasów Quote
daro Posted April 30, 2022 Posted April 30, 2022 Oj nie strasz . Kto w hurcie miód sprzedaje . Przyjdzie jesień i będzie normalnie . Nocniki znacznie podbija inflacje . Ruskie wykupią wszystkie . Quote
Pan Marudny Posted May 22, 2022 Posted May 22, 2022 Siemka Chciałem pospamować w swoim wątku ale znalazłem ten. Już myślę jak zadbać o pszczółki w jesieni i na zimę zakarmić. Ile trzeba syropu zrobić by taką 1 rodzinkę zakarmic na zime w ulu wlkp 12r? Według schematu to powinno byc: 2 z pierzgą, 3-4 z czerwiem i pewnie ze 3-4 z pokarmem. Pytam bo dzisiaj wchłaniam wiedzę z forum a dotarło do mnie info że w sklepikach cukier po 5 zeta ma być, w biedrze pare dni temu jakoś 3,5 za kg. Zastanawiam sie czy cukier kupić i gotowy inwert- chyba nazwy nie pomyliłem? CDN w moim wątku bo zapomniałem zapytać o inne rzeczy ???? Quote
michal79 Posted May 22, 2022 Posted May 22, 2022 Liczysz pszczołom pierzgę przed zimą? Uważaj. Stąd tylko krok do "kupię grzałkowentylator na rozmiar wielkopolski". 1 Quote
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.