manio Opublikowano 14 Listopada 2022 Opublikowano 14 Listopada 2022 7 godzin temu, Robi_Robson napisał: Tutaj jeden "krwiopijca" wysysa hemolimfę drugiemu w zamian dając co najwyżej pakiet wirusów . z tą hemolimfą to chyba lipa , bo nowsze badania wskazują żerowanie na ciele tłuszczowym , ale skutek identyczny
manio Opublikowano 14 Listopada 2022 Opublikowano 14 Listopada 2022 (edytowane) 2 godziny temu, Krzychu napisał: Jest opinia, że czysta saharyjka ma geny praprzodków - pierwszych pszczół miodnych. BF saharyjka to już jej hybryda z jakimiś innymi? podobno wszystkie pszczoły pochodzą z Afryki , a do Eurpy trafiły w czasach gdzie był to jeden ląd. Dowodem na to jest czarna pszczoła sycylijska. A historię saharyjki opisuje Polbart https://www.polbart.company/egzotyczne-matki-pszczele.html mało w niej Afryki , najwięcej w nazwie. U mnie to dobra , dobrze przystosowana do klimatu pszczoła. Ma podobno długi języczek co może być powodem sukcesów miodowych. U mnie latają zawsze jako pierwsze , więc albo rabują , albo wcześniej wstają Edytowane 14 Listopada 2022 przez manio
irkor Opublikowano 14 Listopada 2022 Opublikowano 14 Listopada 2022 Robi, wg. Wikipedii, to też symbioza. Jak już nie będzie barciaka, barciela, taszczyna, maika, roztocza, wszolinki, warrozy, to co będzie ? Przecież coś być musi.
daro Opublikowano 14 Listopada 2022 Opublikowano 14 Listopada 2022 18 minut temu, irkor napisał: taszczyna, Taszczyna widziałem od barciaka się odwalić nie mogę , za warozą płakać nie będę . Coś być musi do cholery za zakrętem ...
piotrpodhale Opublikowano 14 Listopada 2022 Opublikowano 14 Listopada 2022 W dniu 13.11.2022 o 15:42, irkor napisał: A może jedne potrzebuję do życia w symbiozie trzech sztuk, a inne tysiąc. No na pewno takie pszczoły, wyselekcjonowane, potrzebują większą ilość pasożytów do szybszego rozwoju na wiosnę. 1
Krzychu Opublikowano 15 Listopada 2022 Autor Opublikowano 15 Listopada 2022 12 godzin temu, irkor napisał: wg. Wikipedii, to też symbioza. Z Wikipedia bywa też różnie. Czy ktoś to opisując za symbiozę podał źródło tych informacji? Tam samemu można przypisać pojęcie. Może ktoś z polskich naturalnych to zrobił? ?
Robi_Robson Opublikowano 15 Listopada 2022 Opublikowano 15 Listopada 2022 15 godzin temu, irkor napisał: Robi, wg. Wikipedii, to też symbioza. Wikipedia nie jest dla mnie żadnym wiarygodnym źródłem. Podręcznik wydany przez KiW z którego uczyłem się w latach 70-tych przyrody był bardziej wiarygodny. Tam pamiętam jak dziś napisane było , że "symbioza to współżycie dwóch organizmów dla obustronnej korzyści" Jako przykład podane było współżycie modrzewia i maślaka żółtego ( mikoryza) . Przyroda potrafi zadziwić ... Trochę z innej beczki . Niżej wstawiam zdjęcia które sam zrobiłem takiego dziwnego pasożyta . To pasożytniczy gatunek jadalnego podgrzybka , który rośnie na trujących tęgoskórach .
daro Opublikowano 15 Listopada 2022 Opublikowano 15 Listopada 2022 18 godzin temu, irkor napisał: Robi, wg. Wikipedii, to też symbioza. Cyba tej Twojej Tu cytat z rzeczonej . Cytat Symbioza (łac. z gr. sym- 'współ-' i gr. bíos 'życie')[1] – zjawisko ścisłego współżycia przynajmniej dwóch gatunków organizmów, które przynosi korzyść każdej ze stron (mutualizm) lub jednej, a drugiej nie szkodzi (komensalizm).
michal79 Opublikowano 15 Listopada 2022 Opublikowano 15 Listopada 2022 19 godzin temu, manio napisał: podobno wszystkie pszczoły pochodzą z Afryki , a do Eurpy trafiły w czasach gdzie był to jeden ląd. Dowodem na to jest czarna pszczoła sycylijska. A historię saharyjki opisuje Polbart https://www.polbart.company/egzotyczne-matki-pszczele.html mało w niej Afryki , najwięcej w nazwie. U mnie to dobra , dobrze przystosowana do klimatu pszczoła. Ma podobno długi języczek co może być powodem sukcesów miodowych. U mnie latają zawsze jako pierwsze , więc albo rabują , albo wcześniej wstają Podobno wszystkie pszczoły pochodzą z Azji, a do Afryki trafily przez Europę w czasach jak był jeden wielki ląd. Ostatnie wielkie zlodowacenie sprawiło, że na terenie Sahary był klimat umiarkowany, a z Europy pszczoły zniknęly. Wraz z podróżą umiarkowanej strefy klimatycznej z powrotem na północ (20tys. p.n.e. - 9tys. p.n.e.), na stare śmieci przemieściły się europejskie pszczoly.
gajowy Opublikowano 15 Listopada 2022 Opublikowano 15 Listopada 2022 12 minut temu, michal79 napisał: Podobno wszystkie pszczoły pochodzą z Azji, No proszę, a tu: https://pasieka24.pl/index.php/pl-pl/aktualnosci/wiadomosci-ze-swiata/3318-skad-pochodza-pszczoly przeczytałem, że z Europy. Ciekawe jaka prawda... "Skamieliny z oligocenu (32 do 23 mln lat temu) wskazują, że przodkowie pszczół Apis pochodzili z Europy."
michal79 Opublikowano 15 Listopada 2022 Opublikowano 15 Listopada 2022 15 minut temu, gajowy napisał: No proszę, a tu: https://pasieka24.pl/index.php/pl-pl/aktualnosci/wiadomosci-ze-swiata/3318-skad-pochodza-pszczoly przeczytałem, że z Europy. Ciekawe jaka prawda... "Skamieliny z oligocenu (32 do 23 mln lat temu) wskazują, że przodkowie pszczół Apis pochodzili z Europy." Birma, 100mln lat.
irkor Opublikowano 15 Listopada 2022 Opublikowano 15 Listopada 2022 Z chemią w pasiece, to trochę tak jak z chemią na polu. Jak rzepaku nie opryskasz co najmniej osiem razy, to plonów nie zbierzesz. Och jak ja lubię ten internet. Każdy znajdzie dla siebie jakieś mądrości i właśnie to trzyma człowieka przy życiu. Wróć, trzyma człowieka na forum.
irkor Opublikowano 15 Listopada 2022 Opublikowano 15 Listopada 2022 5 godzin temu, michal79 napisał: Birma, 100mln lat. No, ale wtedy nikt nie grzebał im co tydzień w gniazdach i nie polewał bezmyślnie śmierdzącymi substancjami. A potem pisał na forum - Nie wiem co się stało, pokarmu pełne ramki, a ul bez pszczół. Pewnie warroza je zjadła. Ale jak to możliwe, bo osypały się tylko trzy sztuki pasożyta po oprysku kwasem w grudniu.
Krzychu Opublikowano 15 Listopada 2022 Autor Opublikowano 15 Listopada 2022 58 minut temu, irkor napisał: No, ale wtedy nikt nie grzebał im co tydzień w gniazdach i nie polewał bezmyślnie śmierdzącymi substancjami. A potem pisał na forum - Nie wiem co się stało, pokarmu pełne ramki, a ul bez pszczół. Pewnie warroza je zjadła. Ale jak to możliwe, bo osypały się tylko trzy sztuki pasożyta po oprysku kwasem w grudniu. Nom, wtedy nie było też szkodliwej ekspansji gatunku homosapiens w każdej dziedzinie,która jest wynikową tej drogi bez powrotu dla pszczół.
hurriway Opublikowano 15 Listopada 2022 Opublikowano 15 Listopada 2022 (edytowane) 2 godziny temu, irkor napisał: Pewnie warroza je zjadła. Ale jak to możliwe, bo osypały się tylko trzy sztuki pasożyta po oprysku kwasem w grudniu. Ale co ty myślisz że warroza to symbioza? To jest dopiero 40 czy 50 lat z nami. Już huk z tym że to pasożyt jest. Natomiast odnośnie grzebania w ulach, to w dzikich rodzinach im nikt nie grzebie... A nie czekaj, nie ma dziko żyjącyh rojów dłużej niż kilka lat. A najbardziej głupie z tego, to nie grzebanie w ulach. Ale ciągłe odgrzebywanie prawd objawionych i poddawanie ich w ciągłą wątpliwość. Edytowane 15 Listopada 2022 przez hurriway 1
Krzychu Opublikowano 16 Listopada 2022 Autor Opublikowano 16 Listopada 2022 Przepraszam bardzo ale czy temat o dyskusji światopoglądowej został usunięty czy po prostu mój wgląd do niego został zablokowany?
Tadek11 Opublikowano 16 Listopada 2022 Opublikowano 16 Listopada 2022 Godzinę temu, Krzychu napisał: Przepraszam bardzo ale czy temat o dyskusji światopoglądowej został usunięty czy po prostu mój wgląd do niego został zablokowany? Nic mi nie wiadomo dlaczego ?
manio Opublikowano 16 Listopada 2022 Opublikowano 16 Listopada 2022 (edytowane) W dniu 16.11.2022 o 08:15, Tadek11 napisał: Nic mi nie wiadomo dlaczego ? wątek nie istnieje , pewnie daro skorzystał ze swoich tajniackich uprawnień ,, tak skorzystał .,, Uprawnaienia w odpowiedniej zakładce . W dniu 24.10.2022 o 20:46, Tadek11 napisał: Post ostatni Michała w tym wątku przeniosłem do https://pasiekapszczelarska.pl/topic/2492-dyskusja-światopoglądowa-przeniesione-posty-z-innych-tematów/page/34/?tab=comments#comment-66879 tam prowadźmy dalej dyskusje na tematy światopoglądowe. ? do tematów nie widocznych dla gości niezalogowanych , po co goście mają czytać posty nie związanych z pszczelarstwem na forum pszczelarskim. Tadek sam sprawdź ,że link nie działa ": Niestety strona, którą chcesz odwiedzić, nie istnieje. Prawdopodobnie została przeniesiona lub wprowadzono nieprawidłowy adres URL. ,,Treść dostępna dla całej administracji .,, Edytowane 17 Listopada 2022 przez daro Jak w ostatnim poście
Tadek11 Opublikowano 16 Listopada 2022 Opublikowano 16 Listopada 2022 (edytowane) W dniu 16.11.2022 o 08:31, manio napisał: sam sprawdź ,że link nie działa ": Sprawdziłem . Temat jest ukryty , nie wiem przez Kogo ? ,, Temat usunięty , napisane przez kogo ,, Edytowane 17 Listopada 2022 przez daro 1
michal79 Opublikowano 16 Listopada 2022 Opublikowano 16 Listopada 2022 (edytowane) 1 godzinę temu, Tadek11 napisał: Sprawdziłem . Temat jest ukryty , nie wiem przez Kogo ? Porozmawiaj na PW z daro. A w temacie - już ta pszczoła w bursztynie z Birmy (aktualnie: Mjanmy) ma pasożyta. Taka ciekawostka. I wiele wskazuje na to, że są dziko żyjące roje dłużej niż kilka lat. Choć są problemy ze stwierdzeniem tego z całą pewnością, bo - z trzech przykładów, jakie obserwowałem - takie miejscówki są dość szybko ponownie zasiedlane po zimowym osypaniu się rodziny i trzeba je często, zwłaszcza w marcu i kwietniu, odwiedzać, żeby mieć pewność ciągłości. Edytowane 16 Listopada 2022 przez michal79
Tadek11 Opublikowano 16 Listopada 2022 Opublikowano 16 Listopada 2022 2 godziny temu, michal79 napisał: Porozmawiaj na PW z daro. A Ty rozmawiałeś ? ? Ja dopiero teraz zauważyłem ze temat jest ukryty i nie wiem przez kogo ? sugerujesz że Darek ukrył ? ? 1 1
irkor Opublikowano 16 Listopada 2022 Opublikowano 16 Listopada 2022 20 godzin temu, hurriway napisał: ......................, nie ma dziko żyjącyh rojów dłużej niż kilka lat. A najbardziej głupie z tego, to nie grzebanie w ulach. Ale ciągłe odgrzebywanie prawd objawionych i poddawanie ich w ciągłą wątpliwość. Mądrego, to aż miło posłuchać. Wróć - to aż miło poczytać.
Tadek11 Opublikowano 17 Listopada 2022 Opublikowano 17 Listopada 2022 W dniu 16.11.2022 o 08:31, manio napisał: Niestety strona, którą chcesz odwiedzić, nie istnieje. Prawdopodobnie została przeniesiona lub wprowadzono nieprawidłowy adres URL. Ale w Hyde Parku można założyć nowy temat , ten o którym piszesz ktoś zamknął ? nie wiadomo kto ? nikt się nie przyznaje widocznie nie ma odwagi ? ? Ale w Hyde Parku są tematy inne na luźne rozmowy i na razie nikt ich nie zamyka ? 1
michal79 Opublikowano 17 Listopada 2022 Opublikowano 17 Listopada 2022 (edytowane) Ja z kolei zauważyłem, że po zniknięciu tematu, to forum na parę dni znowu zaktywizowało się w tematach pszczelarskich. Niby hyde park to był, niby wątek ukryty dla niezalogowanych, ale wysysał z tego forum siły witalne, niczym przemówienie o dawaniu w szyję, z imprezującej postępowej 22 latki. I widzę, że niektórym już tego zaczya brakować... A już widziałem kilka for pszczelarskich, na których za 90% postów odpowiadały 3 osoby... Edytowane 17 Listopada 2022 przez michal79
Tadek11 Opublikowano 17 Listopada 2022 Opublikowano 17 Listopada 2022 2 godziny temu, michal79 napisał: Ja z kolei zauważyłem, że po zniknięciu tematu, to forum na parę dni znowu zaktywizowało się w tematach pszczelarskich. Niby hyde park to był, niby wątek ukryty dla niezalogowanych, ale wysysał z tego forum siły witalne, niczym przemówienie o dawaniu w szyję, z imprezującej postępowej 22 latki. I widzę, że niektórym już tego zaczya brakować... A już widziałem kilka for pszczelarskich, na których za 90% postów odpowiadały 3 osoby... To masz bogate doświadczenia na kilku forach ? Czy się aktywizowało , nie wiem , ja tego nie zauważam i gdybym sam nie aktywizował w innych tematach to byś pewnie nie zauważył tego że się coś aktywizowało samo ? , jest po prostu martwy sezon w pszczelarstwie i co roku mamy w tym czasie przed Świętami Bożego Narodzenia zastój w tematach stricte pszczelarskich , tak już jest z naturalnych przyczyn. A tematy luźne zachęcają do zaglądania na forum z czystej chęci podzielenia się swoimi przemyśleniami na inne tematy ?
Rekomendowane odpowiedzi