Brzytwiarz Posted December 7, 2019 Share Posted December 7, 2019 (edited) Ja też właśnie przed chwilą widziałem w biedronce że był co prawda drożej bo po 1,95 to zabrałem 300kg. Miejsce do trzymania się znajdzie więc jak będzie powyżej 2,5 to zysk jakiś jest. to teraz myślę że mam tak na cały przyszły rok bo w pracowni czeka jeszcze jakieś 300kg. Spokojna głowa ale zaczynam się zastanawiać jak to jest że bierzemy tak 300-500 kg więksi wiadomo więcej i w hurtowniach ceny takie, że nawet nie ma co zaglądać a w marketach to patrzą na ciebie jak na złodzieja czy Bimbrownika. Cytuje gościa za mną przy kasie " Pan da adres to kupię ze 10 litrów bimberku" Edited December 7, 2019 by Brzytwiarz Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bohtyn Posted December 8, 2019 Share Posted December 8, 2019 Może dziwne, ale ja od kiedy stale mam w szafach nadwyżki cukru na zapas, to jakoś pszczoły mi zimą ani latem nie spadają.? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
piotrpodhale Posted December 9, 2019 Share Posted December 9, 2019 W dniu 7.12.2019 o 23:03, Brzytwiarz napisał: Ja też właśnie przed chwilą widziałem w biedronce że był co prawda drożej bo po 1,95 to zabrałem 300kg. Miejsce do trzymania się znajdzie więc jak będzie powyżej 2,5 to zysk jakiś jest. to teraz myślę że mam tak na cały przyszły rok bo w pracowni czeka jeszcze jakieś 300kg. Spokojna . Cytuje gościa za mną przy kasie " Pan da adres to kupię ze 10 litrów bimberku" Ale będzie ziołomiodóf ?? Chyba chcesz przebić góroli...?? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Brzytwiarz Posted December 9, 2019 Share Posted December 9, 2019 (edited) 34 minutes ago, piotrpodhale said: Ale będzie ziołomiodóf ?? Chyba chcesz przebić góroli...?? nie nie nic podobnego przeliczyłem mój zapas i jest pokaźny 1050kg i 45kg ciasta diamand, inwertu brak bo 5 litrów to śmiech na sali czyli można by kilka mauzerów zacieru np typu grunwald zrobić Edited December 9, 2019 by Brzytwiarz 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Beeman Posted December 9, 2019 Share Posted December 9, 2019 On 12/8/2019 at 4:21 AM, Bohtyn said: Może dziwne, ale ja od kiedy stale mam w szafach nadwyżki cukru na zapas, to jakoś pszczoły mi zimą ani latem nie spadają.? Bo jak czlowiek ma, to da. A jak nie ma to sie zastanawia kupic nie kupic? A pszczoly gloduja. A moze sobie cos w polu znajda? 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Brzytwiarz Posted December 9, 2019 Share Posted December 9, 2019 9 minutes ago, Beeman said: Bo jak czlowiek ma, to da. A jak nie ma to sie zastanawia kupic nie kupic? A pszczoly gloduja. A moze sobie cos w polu znajda? ooo to to toooo. dokładnie tak to jest, a z tymi naszymi górolami to już na pewno tak jest Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Michał Posted December 10, 2019 Share Posted December 10, 2019 Daniel, chyba Cię przebijam, bo latem załapałem się na likwidację hurtowni i mam jeszcze ponad 2t towaru Moje pszczoły mogą "spać spokojnie". Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Brzytwiarz Posted December 11, 2019 Share Posted December 11, 2019 On 12/10/2019 at 10:27 AM, Michał said: Daniel, chyba Cię przebijam, bo latem załapałem się na likwidację hurtowni i mam jeszcze ponad 2t towaru Moje pszczoły mogą "spać spokojnie". I o to chodzi. Kupiłem bo akurat była promocja i była kasa więc tak się stało jak sytuacja się powtórzy to znowu dokupie z 500kg. Ja z tych co lubią mieć w opór. Wielokrotnie do przesady ale to po czasie do mnie dochodzi. Już tylko w dzieciach nadzieja bo jak zejdę to żona zrobi wystawę garażowa wszystko za złotówkę. 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Michał Posted December 12, 2019 Share Posted December 12, 2019 Keep calm bo cukru i miodu nigdy za wiele Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tadek11 Posted December 12, 2019 Share Posted December 12, 2019 36 minut temu, Michał napisał: Keep calm bo cukru i miodu nigdy za wiele Ale podobno nie każdy cukier jest dobry na bimberek Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bohtyn Posted December 12, 2019 Share Posted December 12, 2019 W dniu 9.12.2019 o 20:42, Beeman napisał: Bo jak czlowiek ma, to da. A jak nie ma to sie zastanawia kupic nie kupic? A pszczoly gloduja. A moze sobie cos w polu znajda? Prawda - wobec tego ,żeby moje pszczółki spały spokojnie to wczoraj dokupiłem paczkę węzy z częściową wymianą za wosk. Tak że najważniejsze dla pszczół: cukier i węza - mam zabezpieczone na cały sezon. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zdzich123 Posted December 12, 2019 Share Posted December 12, 2019 Jeszcze poproś o dobrą pogodę . 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bohtyn Posted December 12, 2019 Share Posted December 12, 2019 3 godziny temu, zdzich123 napisał: Jeszcze poproś o dobrą pogodę . No i całe szczęście, że na pogodę nikt, nawet pszczelarze nie mają wpływu. Bo wtedy nasze pszczółki do reszty by się pogubiły. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest marbert Posted December 17, 2019 Share Posted December 17, 2019 W dniu 7.12.2019 o 23:03, Brzytwiarz napisał: Ja też właśnie przed chwilą widziałem w biedronce że był co prawda drożej bo po 1,95 to zabrałem 300kg. Miejsce do trzymania się znajdzie więc jak będzie powyżej 2,5 to zysk jakiś jest. to teraz myślę że mam tak na cały przyszły rok bo w pracowni czeka jeszcze jakieś 300kg. Spokojna głowa ale zaczynam się zastanawiać jak to jest że bierzemy tak 300-500 kg więksi wiadomo więcej i w hurtowniach ceny takie, że nawet nie ma co zaglądać a w marketach to patrzą na ciebie jak na złodzieja czy Bimbrownika. Cytuje gościa za mną przy kasie " Pan da adres to kupię ze 10 litrów bimberku" W informacji z niedzieli po spotkaniu z kolegami, cukier w workach 20 czy 25 kg już nie pamiętam w obecnym roku kilku razem pszczelarzy zbiło na 2.00 zł. Niżej tej ceny w hurcie nie było szans. Podobno taki jest lepszy. Ja już pisałem jaki stosuję. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Brzytwiarz Posted December 17, 2019 Share Posted December 17, 2019 31 minutes ago, marbert said: W informacji z niedzieli po spotkaniu z kolegami, cukier w workach 20 czy 25 kg już nie pamiętam w obecnym roku kilku razem pszczelarzy zbiło na 2.00 zł. Niżej tej ceny w hurcie nie było szans. Podobno taki jest lepszy. Ja już pisałem jaki stosuję. Zbili bo w sklepie było nisko tak to działa. Ktoś już to mówił że w hurtowni można negocjować jak jest dobra oferta w sklepie to wtedy chętniej schodzą z ceny. Czy lepszy tego niewiem na pewno jest drobniejszy i szybciej się go rozpuszcza. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Krzychu Posted December 17, 2019 Share Posted December 17, 2019 W każdym razie szykuje nam się podatek od cukru i biorąc pod uwagę jeszcze susze jakie były myślę, że promocje typu 1.25, 1,45 zl/kg przejdą do historii Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tadek11 Posted December 18, 2019 Share Posted December 18, 2019 Dokładnie w nadchodzącym sezonie cukier będzie na pewno droższy u nas bo susza w tym roku spowodowała mniejsze zbiory buraka i zapowiada się górka cenowa . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Turqs Posted December 18, 2019 Share Posted December 18, 2019 11 minut temu, Tadek11 napisał: Dokładnie w nadchodzącym sezonie cukier będzie na pewno droższy u nas bo susza w tym roku spowodowała mniejsze zbiory buraka i zapowiada się górka cenowa . Ceny cukru już dawno nie zależą od ilości zbioru buraka w naszym kraju. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Michał Posted December 18, 2019 Share Posted December 18, 2019 Dawali węzę na poprawę jakości pasieki, więc teraz dadzą cukier na poprawę jakości miodu Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Turqs Posted December 18, 2019 Share Posted December 18, 2019 40 minut temu, Michał napisał: Dawali węzę na poprawę jakości pasieki, więc teraz dadzą cukier na poprawę jakości miodu to każdy cukiernik będzie miał spora pasiekę Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
daro Posted December 18, 2019 Share Posted December 18, 2019 14 godzin temu, Turqs napisał: Ceny cukru już dawno nie zależą od ilości zbioru buraka w naszym kraju Bo ceny dyktuje trzcina cukrowa. W Brazylii pożytek ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tadek11 Posted December 19, 2019 Share Posted December 19, 2019 Niezależnie od suszy w Polsce to jeszcze szkodniki w Indiach zaatakowały planacje trzciny i rynek kapitałowy w Brazylii tu zamieszał , tak więc górka jest nieunikniona i po 1,20/kg chyba prędko nie będzie ? Dla zainteresowanych co wpływa na koniunkturę cen cukru? https://www.money.pl/gospodarka/wiadomosci/artykul/ceny-cukru-wzrost-cen,164,0,2419876.html Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Michał Posted December 19, 2019 Share Posted December 19, 2019 Kurde, jak będzie tak źle z tym cukrem to dobrze, że mam pszczoły. Będzie czym słodzić przynajmniej Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest marbert Posted December 19, 2019 Share Posted December 19, 2019 (edited) W dniu 17.12.2019 o 20:47, Krzychu napisał: W każdym razie szykuje nam się podatek od cukru i biorąc pod uwagę jeszcze susze jakie były myślę, że promocje typu 1.25, 1,45 zl/kg przejdą do historii Podatek od cukru prawie nie dotyczy cukru, w świecie a syropów glukozowo froktozowych w napojach i słodyczach bo to trucizna kilka razy gorsza od cukru w normalnej postaci. Ale nasi jak zwykle mogą wszystko spieprzyć. Edited December 19, 2019 by marbert Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Krzychu Posted December 19, 2019 Share Posted December 19, 2019 1 godzinę temu, marbert napisał: Podatek od cukru prawie nie dotyczy cukru, w świecie a syropów glukozowo froktozowych w napojach i słodyczach bo to trucizna kilka razy gorsza od cukru w normalnej postaci. Ale nasi jak zwykle mogą wszystko spieprzyć. Jeśli mają okazję opodatkować coś według zapisu, który ich do tego uprawnia czyli "podatek od cukru " to zw cukier biały też opodatkują. Nie chodzi o to aby zebrać kasę. Chodzi o to aby cały czas zbierać. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.