Tadek11 1,800 Posted September 11, 2018 Proszę p cynka o tanim cukrze..... w pasiece nie używam Jacku podobno teraz w Carrefourze jest promocja po 1,75 Pewnie cen po 1.29 już nie zobaczymy ??? Obym się mylił Quote Share this post Link to post Share on other sites
daro 1,499 Posted September 11, 2018 Bez promocji w sklepie Arhelan kupiłem tonę po 1,5 to co wcześniej będzie za rok potrzebne, jak będzie po 2,5 to w kieszeni 40 % . Lokata roczna 1 % . 1 Quote Share this post Link to post Share on other sites
Tadek11 1,800 Posted September 11, 2018 Darku znałem pszczelarza , zresztą sąsiada ( niedawno mu się zmarło) ,który zawsze miał roczny zapas cukru taka żelazna rezerwa na wszelki wypadek i trzymał go w pracowni i klienci jak przychodzili do niego po miód to widzieli te worki cukru i miał przez to gębę że zafałszowuje miód ???? bo nie mogli zrozumieć po co mu tyle cukru. Opowiadali mi to jak kupowali u mnie miód i pytali mnie co o tym sądzę ?? Oczywiście odpowiadałem że "musi taki zapobiegliwy" Quote Share this post Link to post Share on other sites
Ślężańskie Miody 101 Posted September 11, 2018 Dwa dni temu mieliśmy szkolenie na którym pojawił się gość który zajmuje się inseminacją matek (ma zdany egzamin) i z wykładu naprawdę można było całkiem sporo się dowiedzieć ... ale do rzeczy. Podpytałem go czym karmią na zimę pszczoły i odpowiedział mi, że raz prawie położył pasiekę przez inwert, natomiast zwykły syrop 3:2 jest najlepszy, lecz zwrócił uwagę na to żeby szukać jedynie dobrego cukru, nie najtańszej sieczki. I tu dowiedziałem się że istnieje coś takiego jak cukier farmaceutyczny, który używany jest przy produkcji leków i jest trochę bardziej "słodki". Wiecie coś na ten temat? Ponoć jak napisać do Diamanta to wysyłają od ilości typu 700 kg. 1 Quote Share this post Link to post Share on other sites
Tadek11 1,800 Posted September 12, 2018 Oczywiście cukier do celów farmaceutycznych Diamant robi i taki sobie w tym roku zafundowałem poprzez moje Stowarzyszenie ( oprócz inwertu Inwertx 72F pół na pół) do zakarmiania na zimę był w workach po 25 kg i po cenie coś 1,70 czy 1,72 za kg. Może nie tyle jest on słodszy ale podobno jak twierdzili u producenta jest produkowany wg bardziej rygorystycznych norm jakościowych i ma mniej wszelkich ubocznych dodatków pozostałości po obróbce technologicznej cukru , przez co można wysnuć związek logiczny że jest bardziej słodki skoro ma mniej czegoś tam , ale smakowo jest nie do odróżnienia może po zapachu , może zauważyliście że niektóre cukry nieładnie pachną . Cenowo był droższy niż później można było kupić w Biedrze A w ogóle niektóre cukry jak nam mówił przedstawiciel Diamanta u nas w Stowarzyszeniu mają przekroczone różne normy i są nieraz wybielane różnymi substancjami chemicznymi nie zawsze zdrowymi dla pszczół i że niektóre zawierają również sól , która jest wyjątkowo szkodliwa dla pszczół ? Mówił o tym kiedyś i na jakimś szkoleniu Cezary Kruk. A z inwertem to jest bardziej skomplikowana sprawa bo u nas każdy syrop jest nazywany inwertem niezależnie czy jest z buraków czy ze zboża i też w grę wchodzą te nieszczęsne normy jakościowe , które mogą nam sporo namieszać i narobić kłopotu przy zakarmianiu pszczół bo niektóre dodatki czy pozostałości po obróbce technologicznej są dla człowieka są bezpieczne a dla pszczół już śmiertelne , no i skład inwertu czyli proporcje sacharozy , fruktozy i maltozy są tu istotne. Ale to temat na inną dyskusję., Pozdrawiam Quote Share this post Link to post Share on other sites
piotrpodhale 1,853 Posted September 12, 2018 natomiast zwykły syrop 3:2 jest najlepszy, lecz zwrócił uwagę na to żeby szukać jedynie dobrego cukru, nie najtańszej sieczki. Nie znam nikogo kto załatwił pasiekę tanim cukrem.Zawsze potem wychodzi że coś innego było zawalone.Cukier farmaceutyczny znam jest drobniejszy łatwiej się rozpuszcza,polecam każdemu jak ktoś ma możliwość zakupu.U mnie jest na miejscu sklep pszczelarski i taki cukier jest dostępny bez problemu.Tego roku pokarmy w wyjątkowo korzystnych cenach.Odnośnie pokarmów ze zboża proponuje ładować na zimę do ula o wiele więcej jak pokarmów z buraka cukrowego no i oczywiście nie mieszać,nie rozcieńczać i nie podgrzewać.Smacznego!!! PK 1 Quote Share this post Link to post Share on other sites
gkruk 28 Posted September 12, 2018 Dlaczego inwertu zbożowego dawać więcej na zimę ? Quote Share this post Link to post Share on other sites
daro 1,499 Posted September 12, 2018 Po sucha masa jest badana nie z każdej parti a po drugie są tam cukry zupełnie nie strawne . O niebo lepsze z sacharozy .Ja tam wolę cukier daję wcześnie 1:1 to wypacanym woskiem poreperują wszelkie braki w plastrach. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Kosut 120 Posted September 12, 2018 gkruk - prawdopodobnie gdy do syropów skrobiowych doniosą nektaru z bobowatych ( dawniej krzyżowych) to pokarm krystalizuje w plastrach. Dzięki normom zazieleniania -gorczycy u mnie w chu....= pod dostatkiem. Ponoć pszczoły radzą sobie z tą krystalizacją, ale wydaje mi się to zależy od składu paszy, a ten nie jest stały. U mnie 2 czy 3 lata temu Holger tak skrystalizował jak guma i ramki poszły do przetopu, bo pszczoły w maju nie mogły tego pobrać ,a co dopiero kłąb - zimą. Quote Share this post Link to post Share on other sites
piotrpodhale 1,853 Posted September 12, 2018 Dlaczego inwertu zbożowego dawać więcej na zimę ? Nie wiem może te cukry w tym jakieś "słabowate"nieraz zapakowałem 18-20 kilo zjadły i wiosną proszą o jeszcze,a buraczanego syropu tyle to mają dość. PK Quote Share this post Link to post Share on other sites
Tadek11 1,800 Posted September 13, 2018 Była u nas dyskusja na temat krystalizacji syropów do karmienia pszczół Może warto sobie ją przypomnieć I jak się zmieniły ceny ????? https://pasiekapszczelarska.pl/topic/149-syropy-zbo%C5%BCowe-a-krystalizacja-miodu-w-plastrach/ Quote Share this post Link to post Share on other sites
Kamhkillo 16 Posted April 11, 2019 (edited) Od dziś promocja w Tesco na cukier po 1.49 do 15. Tak tylko informuję, że może się przyda dla pszczół i na destylat Edited April 11, 2019 by Kamhkillo Quote Share this post Link to post Share on other sites
Krzychu 759 Posted June 28, 2019 od dziś promocja w biedronce na Diamant i Polski Cukier po 1,47-1,49/kg. 600 kg dziś weszło do mnie. Kilka dni wcześniej w Kauflandzie jednym nie zdążyłem kupic, bo przez 1 dzień rozeszło się 6 ton. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Robi_Robson 1,284 Posted June 29, 2019 od dziś promocja w biedronce na Diamant i Polski Cukier po 1,47-1,49/kg. 600 kg dziś weszło do mnie. Kilka dni wcześniej w Kauflandzie jednym nie zdążyłem kupic, bo przez 1 dzień rozeszło się 6 ton. 60 razy obracałeś do kasy ? Quote Share this post Link to post Share on other sites
Krzychu 759 Posted June 29, 2019 Limit na paragon 3 kg więc 200 razy A tak na poważnie to na tyle paragonów hurtem wydrukiwanych, tak po znajomości i na ładny uśmiech Quote Share this post Link to post Share on other sites
Robi_Robson 1,284 Posted June 29, 2019 Limit na paragon 3 kg więc 200 razy A tak na poważnie to na tyle paragonów hurtem wydrukiwanych, tak po znajomości i na ładny uśmiech To dużo razy się musiałeś uśmiechać . To ja moim pszczółkom kupię syropy inwertowane za 2x tyle i nie będę się pół dnia uśmiechał do kasjerek . Moje bzyczki zasłużyły na to Quote Share this post Link to post Share on other sites
Krzychu 759 Posted June 30, 2019 Robert, to było tak 1 ładny uśmiech - 200 paragonów na raz inwert w przeliczeniu na suchą masę wychodzi drożej niż 2x Quote Share this post Link to post Share on other sites
Xpand 403 Posted June 30, 2019 (edited) Krzychu, a moim zdaniem to Ty poszedłeś na rękę biedronce ponieważ reglamentacja towaru jest niezgodna z prawem obowiązującym w Polsce. Takie rzeczy można zgłosić do UOKIK oraz Inspekcji Handlowej. W moim lokalnym Tesco już się z tym nie wygłupiają, wystarczyła zwykła rozmowa. Oczywiście sklep może się bronić, ale jak zaczną przeginać to zawsze zostają jeszcze ceny dumpingowe. Tutaj masz opinie PIHu https://www.bankier.pl/wiadomosc/Reglamentacja-towarow-w-duzych-sieciach-sprzedazy-1334668.html Tutaj ogólnie o problemie https://www.rp.pl/artykul/619406-Odmowa-sprzedazy-towaru-musi-byc-uzasadniona-.html Edited June 30, 2019 by Xpand Quote Share this post Link to post Share on other sites
daro 1,499 Posted June 30, 2019 Krzychu, a moim zdaniem to Ty poszedłeś na rękę biedronce ponieważ reglamentacja towaru jest niezgodna z prawem obowiązującym w Polsce. To nie jest reglamentacją a zakupem w promocyjnej cenie . Kiedyś się przepychałem że firma nie prowadzi sprzedaży hurtowej .Cena była atrakcyjna , nic o ograniczeniu a Pani na kasie taki tekst . To ja kierownika poproszę . Przepychanka trwała ze 2 godziny . Cukier kupiłem i ile chciałem . Wózek nie ma ograniczeń nośności bo padło że nie wolno tyle ładować . Jak się zapytałem że jak naładuję koniaku po 200 pln butelka to też nie sprzedacie , to Pani zapowietrzyła się . Telefon był gorący . P.S. To pierwsze to nie opinia PIH a portalu który w dodatku myli PIH z inspekcją pracy ( wiarygodność ) . Sprawa oparła się w sądach i takie praktyki są dopuszczalne bo to jest udzielanie rabatu i tak to jest księgowane . Zjedli by biedronkę z kropkami gdyby to było nielegalne . Quote Share this post Link to post Share on other sites
Krzychu 759 Posted July 2, 2019 Moim zdaniem ustalanie zasad limitowych na promocję nie jest nielegalne. Przecież nikt nie ogranicza Cię w zakupie większej ilości towaru - tylko, że po starej cenie z przed promocji go dostaniesz. 1 Quote Share this post Link to post Share on other sites
piotrpodhale 1,853 Posted July 18, 2019 Cukier Królewski w leclercu 2.09 kg można brać ile się chce. PK Quote Share this post Link to post Share on other sites
Xpand 403 Posted August 22, 2019 Dzisiaj w Tesco kupiłem kilkaset kg cukru na przyszły rok. Cena 1,99zł/kg. Podobno cukier ma iść w górę, więc się opłaca coś dokupić. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Tadek11 1,800 Posted August 22, 2019 Zapewne zapas można zrobić nie zaszkodzi , susza może spowodować górkę cenową w cenie cukru w przyszłym roku. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Bohtyn 350 Posted December 7, 2019 (edited) Byłem akurat w sklepie. Cukier po 1,89zł., bez limitu, tylko dzisiaj. Nie wiem po co, ??? ale dokupiłem.? Edited December 7, 2019 by Bohtyn Quote Share this post Link to post Share on other sites
daro 1,499 Posted December 7, 2019 Za 2 lata podatek cukrowy . Quote Share this post Link to post Share on other sites