Skocz do zawartości
Forum Pszczelarskie - Pasieka "Banicja"

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

A ja miałem wczoraj księżulka po pinjondze :D (kolęda ;) ) i odjeb.... numer 100-lecia :D, podarowałem mu dwa słoje 0,5 L rzepaku dal niego i wikarego, łyknął haczyk jak pelikan w locie :D. Bo on z tych ekologicznych kocha spacery nature i takie tam .. Podziękował i sam wyszedł z inicjatywą, że może ogłosić z ambony na koniec mszy że tu mamy w Osieku takiego pszczelarza :D sam nawet nie wiedział :D . Już widzę te tłumy moherów u mnie pod drzwiami, bo wiecie oni jeszcze z tych co ksiądz powie to tak musi być :D:D 

Koszt reklamy całe 40 zł na dwa słoje 0,5 L 2smiejsie.gif 2smiech2.gif 2smiech.gif Wynik bezcenny :D

• Lubię 1
Opublikowano

Ty nie gadaj że nie było koperty.

Robert Polaków nikt nie kupi a Polski nie oddamy.

W Archipelagu GUłag Sołżenicyn opisuje święto rewolucji październikowej , więźniowie dostali kiełbasę ,  chleb dodatkowy i po setce wódki . Tylko jeden nie wziął - Polak .Poszedł do karceru. Postać autentyczna jak i fakt . Ciekawym polecam przeczytanie.

P.S. Rosja powoli próbuje,  Targowica wiecznie żywa a najbardziej ekologiczny gaz z Gazpromu.

• Lubię 2
Opublikowano

A tyle mamy swojego i to nie tak zasiarczonego jak w Rosji , tylko niestety nasze  rządy (poprzednie) nie działają dla dobra obywateli tylko dla dobra zagranicznych interesów, mam nadzieje że za PiS-u to sie zmieni :)

Co do koperty to nie było dostał mód ode mnie i kasę całe 30 zł od rodziców :D

Opublikowano

A tyle mamy swojego i to nie tak zasiarczonego jak w Rosji , tylko niestety nasze  rządy (poprzednie) nie działają dla dobra obywateli tylko dla dobra zagranicznych interesów, mam nadzieje że za PiS-u to sie zmieni :)

Co do koperty to nie było dostał mód ode mnie i kasę całe 30 zł od rodziców :D

Węgla i gazu u nas pod dostatkiem.

Np u nas w północno wschodniej Polsce są bogate złoża .

Ale nie chciałbym , żeby komuś przyszło do głowy je pozyskiwać .

Opublikowano

A ja miałem wczoraj księżulka po pinjondze :D (kolęda ;) ) i odjeb.... numer 100-lecia :D, podarowałem mu dwa słoje 0,5 L rzepaku dal niego i wikarego, łyknął haczyk jak pelikan w locie :D. Bo on z tych ekologicznych kocha spacery nature i takie tam .. Podziękował i sam wyszedł z inicjatywą, że może ogłosić z ambony na koniec mszy że tu mamy w Osieku takiego pszczelarza :D sam nawet nie wiedział :D . Już widzę te tłumy moherów u mnie pod drzwiami, bo wiecie oni jeszcze z tych co ksiądz powie to tak musi być :D:D 

Koszt reklamy całe 40 zł na dwa słoje 0,5 L 2smiejsie.gif 2smiech2.gif 2smiech.gif Wynik bezcenny :D

Łukasz ja mieszkam przez płot z plebanią i co prawda nie prosiłem Księdza o reklamę , ale jak mocherowcy widza tabliczkę przy furtce to i tak przychodzą , ale były u mnie takie ogłoszenia podczas mszy że w zakrystii jest oprócz opłatków i prasy katolickiej jeszcze miód pszczeli , ale to ktoś inny sponsorował takie ogłoszenie. Oczywiście tego nie potępiam , każdy orze jak może. :D Ja i tak już nie mam miodu na sprzedaż 

Opublikowano

A cóż to dziwnego, ksiądz też człowiek. W tym roku był u mnie proboszcz, a ponieważ uległam Waszemu kuszeniu miodami pitnymi, sama nastawiłam dymion. Trafił , jak jeszcze była burzliwa fermentacja,żal mu było strasznie, stwierdził,"zapisuje w kajecie i w przyszłym roku też tu przychodzę sprawdzić czy wyszło" . Kupa śmiechu była, choć czuję ,że gdyby było gotowe to by nie pogardził

• Lubię 1
Opublikowano

Akurat nie napisałam tego w kontekście pijaństwa tylko faktu ,że alkohol jest dla ludzi i każdy ma prawo do wypicia i degustacji, zwłaszcza gdy idzie o szlachetniejsze trunki. Nie widziałam nigdy pijanego księdza a gdyby nawet to nie moja sprawa. Każdy ma swój rozum i robi co chce. Jak się ma za oknem prawie 20 na minusie to przyjemnie wypić coś na rozgrzanie i wyciągnąć nóżki na  męża kolana, ale takie wywody mają się nijak do tematu w którym jesteśmy. U mnie w pasiece mróz , oj dupki moim paniom zmarznom, bo tylko folia i cieńka gazeta a jeszcze po bożonorodzeniowej odwilży i deszczach przelało mi 3 daszki i  jeśli poszło po ramkach to może być kiepsko w tych rodzinach :(

Opublikowano

Joasiu po tylu dniach nic im nie będzie, ja się tytko martwię o jedyne moje zdechlaki na 4 ramkach i 5 dołożona osłonowa, czy dadzą radę do wiosny?? i to na pełnej siatce?? czas pokarze. Jak był u mnie brzytwiarz chciałem nawet do nich zerknąć ale jakoś mi się pokiełbasiło i nie mogliśmy znaleźć tego ula z 5 ramkami wlkp. tydzień temu na bank wszystkie żyły oby tak do wiosny te zdechlaki mam nadzieje też :D

Opublikowano

Yhy a co ja będę robił na wiosnę z tą nawłocią na której zimują :D, dwie zimy z rzędu mam z tym kłopot, potem bujam sie przez cały sezon z tymi ramkami a tak to przynajmniej sobie wyjedzą i będzie jeden kłopot z głowy :D a jak im du*y przepiździ to i więcej vigoru  bedą mieć na wiosnę :D

Opublikowano

Dziś termometr przy ulach rano pokazał.....- 22 st. C . Bbbrrrrrr. idę dołożyć do pieca.

NIe zapomnij zabrać ze sobą termometr do domu , a nie trzymać go przy ulach , jemu też zimno :)

U mnie  - 24 od wczoraj  , jest fajnie , narty w ruch , a pszczoły ; niech czekają do wiosny :)

Opublikowano

Czytałem że pszczoły w kłębie do - prawie -30 tu parę stopni mogą być w kłębie i nic im się nie stanie,ale co o tym sądzicie? Czy wtedy pobierają pokarm? Czy są w takim lekkim letargu...jaka temp.jest tam gdzie matka?Czy ok 20st,ale to wymaga energii i zużycia pokarmu.....itd...itd  napiszcie coś na ten temat... :unsure:

Opublikowano

Wyobraź sobie, że pszczeli kłąb zimowy zachowuje się w czasie takich mrozów mniej więcej tak jak akumulator samochodowy.

- Może paść z dnia na dzień, lub nawet z godziny na godzinę.

Opublikowano

W,,kupie'' ..siła ,im więcej ramek obsiadają ,tym więcej ciepła....chyba że ramki już ...puste

Jak teraz ramki puste to pszczelarz du*a.

Opublikowano

Dokładnie , ja łączyłem jedną rodzinkę w listopadzie . Moim zdaniem słabiutkie rodziny w te mrozy nie mają żadnych szans.

Opublikowano (edytowane)

Zobaczymy ja zostawiłem zdechlaki na 4 ramkach 5 osłonowa na pełnej siatce, jak będzie dam znać :D

Mam do Was prośbę :

Wyrażajcie się o pszczołach godnie po pszczelarsku z szacunkiem.!!!

Pszczółki ciężko, bardzo ciężko pracują i walczą swoim życiem w tej chwili o przetrwanie. - Dla nas.

Nasza wiedza i działanie powinno im w tym pomagać a nie utrudniać.

Ja co najwyżej jeżeli zdarzy mi się błąd w opiece nad słabszą rodziną to ubolewam i przepraszałbym ich za to,

że moja wiedza nie była na tyle duża żeby ich uratować.

Hej !!!

Edytowane przez piotrpodhale
poprwiłem co trzeba bohtynkowi
  • Lubię 2
Opublikowano

Mam do Was prośbę :

Wyrażajcie się o pszczołach godnie po pszczelarsku z szacunkiem.!!!

Pszczółki ciężko, bardzo ciężko pracują i walczą swoim życiem w tej chwili o przetrwanie. - Dla nas.

Nasza wiedza i działanie powinno im w tym pomagać a nie utrudniać.

Ja co najwyżej jeżeli zdarzy mi się błąd w opiece nad słabszą rodziną to ubolewam i przepraszałbym ich za to,

że moja wiedza nie była na tyle duża żeby ich uratować.

Hej !!!

Soory Bohtyn masz rację, nie powinienem się tak wyrażać o naszych kochanych pszczółkach :) formę "zdechlaki" zamieniam na "słabsze rodziny" :D . Ja jestem w sumie na początku swojej drogi z pszczółkami i może jeszcze używam nieprawidłowych określeń, choć w roku w którym kupowałem pierwsze pszczoły to mój znajomy o mało nie przyłożył mi po głowie miotła za stwierdzenie "że pszczoła zdechła" i teraz już wiem od zawsze poprawiam wszystkich pszczoła umiera lub odchodzi jak człowiek a nie zdycha jak bydle !!!. obiecuję poprawę i na znak tego edytuję swój post to poprawnej treści :D

Opublikowano

Obiecałem filmik z mojej działki pijany jestem więc wstawiam :D

Poprawka ślusarski nie "ciesielski" :D , cieśla to na dachu :D

Filmik super, super, super. Zabraklo mi tylko jednej rzeczy na nim, a jakiej to juz musisz pomyslec sam ;) jak przestanie bolec glowa :)  :)  :)

Opublikowano

Przestała ale nie za bardzo wiem o co ci  chodzi, no chyba że o moich chłopców a konkretnie ich brak na filmie??, jedyne co mi do głowy przychodzi :)

Opublikowano

OOOOoooo Lukasz to chyba ostro wczoraj bylo :D  :D  :D  :D jak nie wiesz o co chodzi :)  :)  :)  :) , a nie pamietasz naszej "rywalizacji" :D  :D  :D  :D  :D  :D  w innym temacie ;)