chudy1579 Opublikowano 25 Kwietnia 2016 Opublikowano 25 Kwietnia 2016 Dziś ranao u nas mrozisko na piętrze minus 2 ,w nocy musiałem palić w piecyku żeby pomidory nie pomarzły .Jak tak będzie mrozić to z drzewek owocowych nic nie będzie bo zaczynają kwitnąć i mniszek też zakwitł ,a pszczółki muszą w ulu siedzieć .
Tizen Opublikowano 25 Kwietnia 2016 Opublikowano 25 Kwietnia 2016 U nas już drugi dzień śnieg pada i patrząc po barometrze w tym tygodniu niewiele się w tej kwestii zmieni.
Robi_Robson Opublikowano 25 Kwietnia 2016 Opublikowano 25 Kwietnia 2016 Dziś ranao u nas mrozisko na piętrze minus 2 ,w nocy musiałem palić w piecyku żeby pomidory nie pomarzły . Było powiedzieć , że masz dyżur palacza . To i u mnie w szklarni byś napalił
Robi_Robson Opublikowano 25 Kwietnia 2016 Opublikowano 25 Kwietnia 2016 Żeby nie było tak wesoło,od rana pada deszcz ze śniegiem i sam śnieg, takie mamy ocieplenie klimatu Mamusiu . . . Jak tu pięknie
joasia Opublikowano 25 Kwietnia 2016 Opublikowano 25 Kwietnia 2016 Zważywszy że wszystkie potoki i sady zakwitły na biało to tego śniegu tak u mnie nie widać, przynajmniej w oczy się nie rzuca a prognoza optymistyczna na cuda, do 10 maja . Piotr , kiedy Ci ten miód naniosły, u mnie na palcach jednej ręki można policzyć pogodne dni
sok_mir Opublikowano 25 Kwietnia 2016 Opublikowano 25 Kwietnia 2016 Zważywszy że wszystkie potoki i sady zakwitły na biało to tego śniegu tak u mnie nie widać, przynajmniej w oczy się nie rzuca a prognoza optymistyczna na cuda, do 10 maja . Piotr , kiedy Ci ten miód naniosły, u mnie na palcach jednej ręki można policzyć pogodne dni U mnie jest dokladnie to samo, no moze bez tego sniegu, snieg zpowiadaja na jutro. W nocy mam takie przymrozki, ze ziemniaki mi scielo pomimo przykrycia wloknina
kubek33 Opublikowano 25 Kwietnia 2016 Opublikowano 25 Kwietnia 2016 W Wielkopolsce rano również było biało - -2 st (choć bez śniegu). Do 11 świeciło słońce i pszczółki brały wodę na całego i z pyłkiem też przylatywały. Teraz niestety chmury. i tak do piątku. Miałem kłaść nadstawki ale czekam - oby tylko do piątku. Jak tak będzie dłużej to zaraz będą rójki.
MikołajWitwicki Opublikowano 25 Kwietnia 2016 Opublikowano 25 Kwietnia 2016 U mnie zapasy pokarmu kończą się, mało latają przez pogodę, a 4 ramki czerwiu do wykarmienia. 2 tyg temu miały kilka pełnych ramek zapasu, a dziś na szybkiego podnosiłem i znikome ilości zapasu. Dawać małe porcje syropu czy ciasto? Bukfasty zaczęły się wreszcie rozwijać na całego coraz silniejsze są. Do tej pory były słabiakami. Kortówce dziś dołożyłem 2 korpus z kompletem 11 ramek /taki nietypowy ul wielkopolski 11 ramkowy , nie wiem o czym stolarz myślał . Prima i Nieska słabiej się rozwijają. Kundelki dosyć dobrze się rozwijają. Mam problemy z mrówkami w ulach. Takie jakieś małe mróweczki opanowały ul - jak je zwalczyć?
zdzich123 Opublikowano 25 Kwietnia 2016 Opublikowano 25 Kwietnia 2016 Zaproś kolegów i na każdego zgrzewkę piwa i przydziel kilka uli , niech każdy znaczy swoje terytorium i po mrówkach , trawa będzie wypalona .A tak poważnie ja posypałem wokół uli solą i dało skutek .
piotrpodhale Opublikowano 25 Kwietnia 2016 Opublikowano 25 Kwietnia 2016 U mnie zapasy pokarmu kończą się, mało latają przez pogodę, a 4 ramki czerwiu do wykarmienia. 2 tyg temu miały kilka pełnych ramek zapasu, a dziś na szybkiego podnosiłem i znikome ilości zapasu. Dawać małe porcje syropu czy ciasto? Bukfasty zaczęły się wreszcie rozwijać na całego coraz silniejsze są. Do tej pory były słabiakami. Kortówce dziś dołożyłem 2 korpus z kompletem 11 ramek /taki nietypowy ul wielkopolski 11 ramkowy , nie wiem o czym stolarz myślał . Prima i Nieska słabiej się rozwijają. Kundelki dosyć dobrze się rozwijają. Mam problemy z mrówkami w ulach. Takie jaki
Bohtyn Opublikowano 25 Kwietnia 2016 Opublikowano 25 Kwietnia 2016 Dziwicie się, że teraz drastycznie ubywa pszczołom pokarmu. Przecież nie tak dawno pisaliśmy, że w kwietniu pszczoły zużywają ponad 10 kg pokarmu. Jak z zimy tyle nie zostało to trza było uzupełnić wcześniej.
Gość Imker Opublikowano 25 Kwietnia 2016 Opublikowano 25 Kwietnia 2016 co do mrówek ja sypie http://pi.ce-tescoassets.com/assets/PL/197/5904517002197/ShotType1_328x328.jpg jak by po zimie miało zostać 10kg to chyba 20kg musiałyby dostać
MAZI Opublikowano 25 Kwietnia 2016 Opublikowano 25 Kwietnia 2016 U mnie 8 stopni a pszczoły pyłek nosiły.
chudy1579 Opublikowano 26 Kwietnia 2016 Opublikowano 26 Kwietnia 2016 Dziś po rannym przymrozku pszczoły ładnie latały ,wkoło aż biało od mirabelek , czereśnie rozkwitają , no i klony kwitną aż miło posłuchać pszczelej muzyki. :D
MikołajWitwicki Opublikowano 26 Kwietnia 2016 Opublikowano 26 Kwietnia 2016 Dzięki za repelenty na mrówki. Poławiałem dziś pyłek. Całe 10 gram z kilkunastu uli przez kilka godz. pod sam wieczór.
baru Opublikowano 26 Kwietnia 2016 Opublikowano 26 Kwietnia 2016 Na na razie w trzech rodzinach mateczniki ładnie zalane mleczkiem ,Tomek miał rację . Pierwsze odkłady zrobione
Bohtyn Opublikowano 27 Kwietnia 2016 Opublikowano 27 Kwietnia 2016 A tu dzisiaj od rana leje bez przerwy i temp poniżej +10.
Tadek11 Opublikowano 27 Kwietnia 2016 Opublikowano 27 Kwietnia 2016 I jak Darek pisał że przy pszczołach będziemy chodzili w stringach to raczej zanosi się że w kalesonach. Pozdrawiam Tadek
MAZI Opublikowano 27 Kwietnia 2016 Opublikowano 27 Kwietnia 2016 U mnie od jutra prognozy coraz lepsze. Oby się sprawdziły.
Robi_Robson Opublikowano 27 Kwietnia 2016 Opublikowano 27 Kwietnia 2016 U mnie od jutra prognozy coraz lepsze. Oby się sprawdziły. Oby ... Bo zapasy znikają w mgnieniu oka a pszczoły w tak marną pogodę , to mimo kwitnienia śliw , czereśni , klonów , mniszków , to tylko po wodę latają .
CYNIG Opublikowano 27 Kwietnia 2016 Opublikowano 27 Kwietnia 2016 mnie tylko zastanawia jedna rzecz: zimno, mokro śliwy i czereśnie się skończyły, jabłoni jeszcze nie ma a one ciągną dziką zabudowę jak tylko mogą. Pod rameczką 1/2wlkp włożoną w izolatorze do gniazda w 3 dni pociągnęły piękny plaster trutowy i matka zaczerwiła.
Tadek11 Opublikowano 27 Kwietnia 2016 Opublikowano 27 Kwietnia 2016 To jest ten sam efekt jak na rzepaku jak nastąpi załamanie pogody , natychmiast pszczoły wchodzą w nastrój rojowy. Uważaj na to. Pozdrawiam Tadek
Krzychu1 Opublikowano 28 Kwietnia 2016 Opublikowano 28 Kwietnia 2016 Czy tylko ja mam takie dziwne pszczoły? Z rana przy ok 5st ciepła juz zaczeły wylatywać teraz jest 7 i se normalnie latają, nie tak chucznie jak w południe ale latają i nosza coś.
Rekomendowane odpowiedzi