Skocz do zawartości
Forum Pszczelarskie - Pasieka "Banicja"

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wy tu gadu gadu o leczeniu i biurokracji , a na Warmii wczoraj zakwitły pierwsze lipy szerokolistne .
Jeszcze kilka dni i zakwitnie drobnolistna , a po niej ... początek kolejnego sezonu .

Dziś zimno , burzowo .
Już od wczorajszego popołudnia do uli nie da się podejść bez stroju kosmonauty .
A i ten niewiele pomaga ,kiedy wszystkie pszczoły wylewają się z ula na pszczelarza .
A w niektórych ulach wciąż czeka na wybranie pierwszy jeszcze słabo poszyty miód :(

Zdjęcie zrobiłem wieczorem na moim ranchu
Photo0070.jpg

Opublikowano

Na Dolnym Śląsku lipa szerokolistna też już właśnie ruszyła. Mnie przedwczoraj również chciały zeżreć. Na szczęście już wczoraj było o niebo lepiej i ostatni miód akacjowy udało mi się odwirować. Miodnie puste godowe do zalewania świeżym nakropem:)

Opublikowano
A może moje murarki ogrodowe, to też pszczoły w świetle prawa ?

Tak jak bedziesz sprzedawał je. Podobnie trzmiele do zapylania.

Opublikowano

W Sieradzu lipa kwitnie na całego, powiem więcej cosik czuję że niektórym to pszczoły natargały po nadstawce miodu z lipy.

Opublikowano

U mnie do lip jeszcze ho ho , jeszcze akacja kwitnie , chociaż już słabo , kwitną łąki i widać trochę spadzi w ulach po kolorze i zapachu , pszczoły naniosły już po dwa korpusy do miodni i w 3/4 zasklepiony ,  w poniedziałek wirowanie.

Pozdrawiam

Tadek

Opublikowano

U mnie do lip jeszcze ho ho , jeszcze akacja kwitnie , chociaż już słabo , kwitną łąki i widać trochę spadzi w ulach po kolorze i zapachu , pszczoły naniosły już po dwa korpusy do miodni i w 3/4 zasklepiony ,  w poniedziałek wirowanie.

Pozdrawiam

Tadek

• Lubię 3
Opublikowano

U mnie na razie lipa, z lipy. Ale jak byłem wczoraj na spacerze z psem, to pączki były dosyć nabrzmiałe. Podejrzewam że kwestia kilku dni, i jedziemy z tym koksem :D

Opublikowano

Żeby tylko coś było bo od 3 tygodni w ulach susza, akacja mi przemarzła, dalej też może być cienko bo od 2,5 tyg. nie padał deszcz, jak bedzie sucho to guzik z tego będzie, a miało być tak pięknie w tym sezonie.

Opublikowano

co niektórzy po pierwszym miodobraniu gadali ile to miodu w tym roku nie będzie itd... a mówiłem nie chwalić dnia przed zachodem słońca! 

u mnie to samo z akacji kompletnie nic... miałem dylemat co zrobić z ramkami po rzepaku bo było dużo takich po 500g i więcej, a mówię zostawię to bo więcej przy tym roboty jak to warte i je zostawiłem... no i nie głodują... czekają teraz na lipę... we wtorek część jedzie na grykę... ogólnie w tym roku już na cuda nie liczę

Opublikowano

Pni mam 2 razy więcej a miodu tyle samo co w zeszłym roku;)

Ale co tam,najważniejsze że nie trzeba miodu w markecie kupować.

Pfff co ja gadam,produktu miodopodobnego.:)

Opublikowano

A u mnie jest odwrotnie. Pada od prawie , wlasciwie to juz nie wiem od kiedy i chlodno w dzien 17-18 stopni, od srody ma byc cieplej. Jest druga polowa czerwca , a rolnicy jeszcze nie kosili trawy na siano bo zimno i mokro. Jak sie nie obrucisz to d..a z tylu.

• Lubię 1
Opublikowano

U mnie lipa kwitnie od tygodnia i liczę jeszcze, że będzie minimum 2 tygodnie, kwitnie jeszcze facelia (dziś byłem, pole szumi od pszczół) no i kwitnie chaber który wysiał się seradeli mimo oprysku z afalonu (tak ze 3 ha niebieskiego pola). Pierwszego miodu wziąłem 104 litry (już sprzedany) - kiepski wynik. Dziś szybki przegląd - widoki na miód są, oby pogoda nie była gorsza jak do tej pory. Już jestem na zero, to co wezmę będzie już moim zarobkiem - no to pszczółki do roboty - liczę na was :D :D :D

• Lubię 1
Opublikowano

16 pni na facelii (w ubiegłym tygodniu w końcu dopadało i dzisiaj jeden szum na kwiatach :-) W końcu bo dotychczas kiepsko...

8 pni na lipie, trochę popadało  w tygodniu, pszczoły sporo na kwiatach, najważniejsze, że dziś i jutro ma dopadać.

Osiągnięcie sezonu to wzrost stanu posiadania z 18 pni na wiosnę do 32 na ten moment, w tygodniu mają dojść kolejne ule więc będzie jak zwykle tzn. plan to 30 pni w tym sezonie a będzie 40 :-)

Pierwszy miód wyszedł w miarę dobrze, oby coś dołożyła facelia, lipa i gryka to będzie z czego się rozwijać.

Pszczoły z uli pod domem masowo oblatują octowce...

Opublikowano

21 rodzin z akacji dało niecałe 80 kg miodu, w ubiegłym roku na tej samej miejscówce 9 rodzin dało 180 kg.

Ostatnia nadzieja w lipie nawet 10 pni podwiozłem pod aleje lipową, w sobotę zrobiłem przeglądy, u bacfastów nadstawki ciężkie u kortówek niezbyt, trojsek średnio. Zobaczymy co będzie się działo jak rozkwitnie drobnolistna, oby pogoda sprzyjała.

Najlepiej wypada nowa miejscówka przy lesie, szkoda że zawiozłem tam tylko 3 rodziny wiosną i trzy dowiozłem po rzepaku, 2 razy wybierałem wielokwiat, w pierwszym dominował mniszek, a teraz to sam niewiem bardzo żółty z siłnym aromatem.

Opublikowano

21 rodzin z akacji dało niecałe 80 kg miodu, w ubiegłym roku na tej samej miejscówce 9 rodzin dało 180 kg.

Ostatnia nadzieja w lipie nawet 10 pni podwiozłem pod aleje lipową, w sobotę zrobiłem przeglądy, u bacfastów nadstawki ciężkie u kortówek niezbyt, trojsek średnio. Zobaczymy co będzie się działo jak rozkwitnie drobnolistna, oby pogoda sprzyjała.

Najlepiej wypada nowa miejscówka przy lesie, szkoda że zawiozłem tam tylko 3 rodziny wiosną i trzy dowiozłem po rzepaku, 2 razy wybierałem wielokwiat, w pierwszym dominował mniszek, a teraz to sam niewiem bardzo żółty z siłnym aromatem.

No i prawdopodobnie był to mniszek u mnie też nie chciały latać dalej na rzepak tylko wolały w tym roku mniszek , ale miód "miodzio" już prawie wszystko sprzedane. A przy lesie w tym roku może być pożytek bo jest ciepło i wilgotno.

Pozdrawiam

Tadek

Opublikowano

Tadek mniszek to był za pierwszym razem, teraz to było coś innego, niewiem co ale smakuje wybornie.

Wczoraj padało cały dzień a dziś zanosi się że będzie tak samo.

Opublikowano

U mnie wybrane z akacji,prawdopodobnie z odrobiną spadzi. I nosza rzepak teraz. Trzeba tylko pilnowac kiedy lipa zacznie kwitnąć i musowo wywirowac wszystko zanim beda nosić z lipy.

Opublikowano

Ja dzisiaj malowałem 6 nowych ulików weselnych ze styroduru. Zrobiłem miejsce na 3 ramki 1/2 wlkp + wentylacja ( jeden pajączek) + komora na papu. Wkrótce dodam zdjęcia. Dzisiaj nie zrobiłem bo wiecie .... mecz był :D

Pozdro,

Daniel

Opublikowano

Ja dzisiaj malowałem 6 nowych ulików weselnych ze styroduru. Zrobiłem miejsce na 3 ramki 1/2 wlkp + wentylacja ( jeden pajączek) + komora na papu. Wkrótce dodam zdjęcia. Dzisiaj nie zrobiłem bo wiecie .... mecz był :D

Pozdro,

Daniel

Moim zdaniem spore ramki jak na ulik weselny, ja planuję 1/4 wielkopolskiej. Będzie to wyglądało tak, że 4 ramki z ulika weselnego połączone będą miały dokładny wymiar zewnętrzny ramki wielkopolskiej, pozwoli mi to na łatwy sposób podania do gniazda, odrobieniu i zaczerwieniu.

Opublikowano

Ja zrezygnowalem z małych ulików weselnyvh. Jako ulików weselnych używałem zwykłych odkładówek 6 ramkowych. Pszczoły były na jednej ramce ,max 2 wlkp. Wszystko hulało , matki się unasienniły i można było całą ramkę przełożyć do rodziny właściwej. Bez kombinowania. I Przy jednej - 2 ramkach pozostawało miejsce na słoik z syropem.

Właściwie to nie wiem dlaczego zamiast jednej zwykłej ramki stosuje się np. 4 x 1/4. Przecież powierzchnia jest ta sama a dużo więcej zachodu/

Pozdrawiam

Waldek

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.