Jump to content

Drogi Użytkowniku.

Zdajemy sobie sprawę, iż reklamy czasami bywają uciążliwe, jednak  staramy się z nich utrzymywać. Prosimy o wyłączenie blokowania reklam na naszej stronie, a komunikat zniknie. Dziękujemy za zrozumienie!

Forum Pszczelarskie - Pasieka "Banicja"

Recommended Posts

A mi wyjdzie średnio po około 18 kg cukru na rodzinę, choć są różnice pomiędzy poszczególnymi rodzinami i miejscówkami. A były czasy że 7 kg wystarczało.

Share this post


Link to post
Share on other sites
11 godzin temu, Nacek napisał:

A były czasy że 7 kg wystarczało.

 

Pewnie za dużo masońskich szachownic.

 

U mnie na wszystkich miejscówkach dobierają sobie nawłoć, czy co tam kwitnie, i widać że w pewnym momencie już tak spowalniają pobieranie cukru.

Edited by michal79

Share this post


Link to post
Share on other sites
12 godzin temu, Nacek napisał:

A mi wyjdzie średnio po około 18 kg cukru na rodzinę, choć są różnice pomiędzy poszczególnymi rodzinami i miejscówkami. A były czasy że 7 kg wystarczało.

U mnie średnio 5kg ciasta od ostatniego miodobrania i po ok 10kg cukru na zalanie. Na razie wszystkie dostały po 5kg, a w poniedziałek druga dawka.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja mam karmienie prawie zakończone,pozostały do doglądnięcia 2 rodziny z matkami wymienionymi początkiem września tam troszkę opóźni się fajrant.Rodziny pobrały od około 20 sierpnia 20-25 kg apifoodu.Do roboty przy pszczołach zostanie jeszcze wyciągnięcie pasków i ostatnie korekty zapasów po przymrozkach w październiku.Szybko przeleciał ten sezon.....PK

Share this post


Link to post
Share on other sites

@Michał nie wiem jak wy to robicie że są wam wstanie wtargać ciasto do ramek, tyle razy próbowałem i zawsze wyglądało to podobnie a mianowicie tak, że pobierały je na bieżąco. Z kilkoma ciastami próbowałem i skutek zawsze taki sam. Nie były wstanie nawet wianószków zrobić co innego z syropem.

@piotrpodhale nie opowiadaj że dałeś coś innego jak cukier bo nikt nie uwierzy, przeca rok ciężki a ty jako rodowity góral z dutkami się  ściskasz i monetę dwa razy obejrzysz nim wydasz :P

  • Haha 2

Share this post


Link to post
Share on other sites
2 godziny temu, Brzytwiarz napisał:

nie wiem jak wy to robicie że są wam wstanie wtargać ciasto do ramek, tyle razy próbowałem i zawsze wyglądało to podobnie a mianowicie tak, że pobierały je na bieżąco.

Po to jest ciasto . Po to je daje się przy produkcji odkładów aby nie zalały ramek . Kto zabroni się komu chwalić ? Chwal się . 🤣

Share this post


Link to post
Share on other sites
6 godzin temu, Brzytwiarz napisał:

 nie opowiadaj że dałeś coś innego jak cukier bo nikt nie uwierzy, przeca rok ciężki a ty jako rodowity góral z dutkami się  ściskasz i monetę dwa razy obejrzysz nim wydasz :P

 Nie znasz górali. Góralską zaradność mylisz ze sknerstwem. Górale z Białki czy Bukowiny Tatrzańskiej w lecie spali w stodole a izby wynajmowali panom. Pojmujesz takie coś?

Odnośnie karmienia inwertem to,, Król się bawi złotem płaci,,🤣 chcesz to wierz nie chcesz twoja brocha.PK  

  • Haha 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tak jest masz racje górale to chytre i cwane bestie. :P Ponoć nawet żony wynajmowali na godziny byle tylko dudki się zgadzały hhehehe

Edited by Brzytwiarz

Share this post


Link to post
Share on other sites
W dniu 18.09.2020 o 16:49, Brzytwiarz napisał:

@Michał nie wiem jak wy to robicie że są wam wstanie wtargać ciasto do ramek, tyle razy próbowałem i zawsze wyglądało to podobnie a mianowicie tak, że pobierały je na bieżąco. Z kilkoma ciastami próbowałem i skutek zawsze taki sam. Nie były wstanie nawet wianószków zrobić co innego z syropem.

Nie mam pojęcia dlaczego Ci to nie wychodzi ;) Ciasto w dużej ilości - min 2-3kg na raz daję bezpośrednio na ramki po ostatnim pożytku. Pobierają przeważnie w tydzień taką ilość - w jednej lokalizacji zakwitła w sierpniu wierzba energetyczna i te rodzinki nie pobierały ciasta tak ochoczo. W innych lokalizacjach pięknie przeniosły do ramek i posklepiły. Rok temu miałem ciasto Diamanta, a w tym roku mam z pszenicy - różnicy w pobieraniu wielkiej nie ma.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie będę nowego tematu zakładał, tylko tutaj się podepnę. Panowie, jak przechowujecie inwert, który Wam pozostał na zimę? Zostały mi dwa wiadra i wiem, że zbyt duża temperatura przerobi inwert na truciznę, ale co z niską? Mam pracownię zrobioną z izotermy, więc jeśli na zewnątrz temperatura spadnie do -15 czy -20, to w środku też nie będzie za wesoło. Zabierać wiadra do garażu do kanału, gdzie będzie cieplej, czy mróz nie ma wpływu na jakość pokarmu? Wiadra oczywiście nieotwierane.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Godzinę temu, Żaki-Czan napisał:

Nie będę nowego tematu zakładał, tylko tutaj się podepnę. Panowie, jak przechowujecie inwert, który Wam pozostał na zimę? Zostały mi dwa wiadra i wiem, że zbyt duża temperatura przerobi inwert na truciznę, ale co z niską? Mam pracownię zrobioną z izotermy, więc jeśli na zewnątrz temperatura spadnie do -15 czy -20, to w środku też nie będzie za wesoło. Zabierać wiadra do garażu do kanału, gdzie będzie cieplej, czy mróz nie ma wpływu na jakość pokarmu? Wiadra oczywiście nieotwierane.

 

Z tego co udało mi się na szybko ustalić. To niska ujemna temperatura wcale nie szkodzi miodom. Wręcz przeciwnie. Dlatego można założyć ze temperatury rzędu -15 stopni nie zaszkodzą inwertowi. Na pewno będzie to lepsze niż przechowywanie w cieple. 

Edited by hurriway
  • Thanks 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wiadra które stały w nieużywanej zamrażarce skrzyniowej  ( prądu nie podłączałem :) ), w nieogrzewanym magazynku 
kiedy je po 2 latach przypadkowo znalazłem zmętniały i były w 90% skrystalizowane . Ale na miękko . Konsystencji prawie jak miód kremowany .
Dało się je przelewać , tyle że  długo to trwało .
Pszczoły po lipie dały radę je spożytkować .
Teraz na wszelki wypadek to co mi zostało przeniosłem do piwnicy w której przez cały rok jest 13 stopni C.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.