Michał Posted January 31, 2020 Share Posted January 31, 2020 Na początku 2019r kupiłem zapas na dwa lata, bo jednak lekko obawiam się co będzie teraz w cukrze, skoro mamy już buraki zaprawiane neonikodynoidami. Niemniej w przyszłym roku trzeba będzie znowu budować zapas pokarmu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Krzychu Posted January 31, 2020 Share Posted January 31, 2020 a ja dziś rano już 220 kg wziąłem, a co tam. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Turqs Posted January 31, 2020 Share Posted January 31, 2020 Godzinę temu, Michał napisał: Na początku 2019r kupiłem zapas na dwa lata, bo jednak lekko obawiam się co będzie teraz w cukrze, skoro mamy już buraki zaprawiane neonikodynoidami. Niemniej w przyszłym roku trzeba będzie znowu budować zapas pokarmu. Michale buraki zaprawiane neonikodynoidami były już przed 2019 niestety... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Michał Posted January 31, 2020 Share Posted January 31, 2020 Skąd masz takie informacje? Oficjalnie pierwszym takim rokiem jest 2019 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Brzytwiarz Posted January 31, 2020 Share Posted January 31, 2020 (edited) Jak toś szuka to warto udać się do biedronki cukier do jutra po 1,79/kg limit na paragon 20kg ja kupiłem sobie ćwiartkę . @Krzyżak co do rozpakowywania worków 25kg a 1kg to pewnie przy trzystu rodzinach ma to sens. Ale do 100 rodzin nie bardzo widzę te korzyść ja mam nuż na frani ustawiony i opakowania przez pół lecą a też nie wyobrażam sobie dźwigania tych worków i sypania. Oczywiście mam też beczkę z pompą do brudnej wody z rozdrabniaczem ale ta poczciwa frania daje radę. A więc w moim przypadku zakładając że karmienie zimowe to 40 rodzin czyli po 4 litry na jednorazowy wsad do podkarmiaczki daje 160 Litrów syropu co daje około 105kg cukru. Więc są to cztery worki po jednym na wsad frani. Mi wrzucenie 105kg zajmuje 10 minut. a takich 25 pewno z minutę. Czyli faktycznie jest zysk 9 minut. Koszty to inna bajka bo jak kupisz 25kg/2,35 a 1kg po 1,79 to masz zysk 59 zł w 9 minut. dla mnie to dużo przy całym zakarmianiu na zimę to zysk X5 czyli około 300 zł przy stracie około 1h. Co do szybkości mieszania cukru drobnego to inna sprawa bo wiadomo ze szybciej ale ja to traktuje jak rytuał. A mianowicie wrzucam i piję, kawę, herbatę czy piwo. Przy moim woluminie cena gra rolę a mianowicie cena do czasu 300zł/h. PS. Ciężko mi sobie wyobrazić zakup w dyskoncie zapasów dla pasieki 300 rodzin to są prawie 4 palety cukru gdzie byś to chciał kupić ?? Oczywiście to też czas stracony na czekanie na paragony itd ale to też jakoś akceptuję. 250kg tak jak dziś zajęło mi z pakowaniem do samochodu 27 minut - czas liczony od zgaszenia silnika i odpalenia ponownie (ja mam wygodę że idę o 22:00 do biedronki i ludzi mało co i niema kolejek i kasierki chętniej "produkują" paragony. Do wózka wchodzi 120-140 kg Ja te trzysta wolę wydać na cokolwiek innego np na parowniki po dr liebiga za 24/szt + KM Edited January 31, 2020 by Brzytwiarz Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Krzyżak Posted February 1, 2020 Share Posted February 1, 2020 Cena w hurtowni na worek 25kg jest na poziomie ceny z dyskontu więc na tym nie tracisz. Sam zakup w hurtowni trwa moment. Nie biegasz z wózkiem po sklepie jak oszołom po 100 razy, nie wyszukujesz cały rok promocji jak emeryt. Miejmy godność ;) Jak ktoś chce taniej to można kupować cukier luzem. Trzeba mieć tylko własne worki. Nie wpadłem nigdy na metodą przecinania torebek na pół więc się nie wypowiem o szybkości ale i tak wolę wór 25kg niż 25 torebek. Co do masy. Jak pszczelarz nie daje rady dźwignąć 25kg to nie powinien za pszczoły się brać. Traktuj to jak zaprawę :) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Brzytwiarz Posted February 1, 2020 Share Posted February 1, 2020 @Krzyżak No właśnie nie znalazłem niczego w cenie poniżej 2 zeta najtaniej było po 2,4 dlatego dałem sobie spokój z hurtowniami. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
michal79 Posted February 1, 2020 Share Posted February 1, 2020 A słyszeli o przekręcie z cukrem przemysłowym? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Krzychu Posted February 1, 2020 Share Posted February 1, 2020 (edited) 23 godziny temu, Brzytwiarz napisał: Do wózka wchodzi 120-140 kg Ja te trzysta wolę wydać na cokolwiek innego np na parowniki po dr liebiga za 24/szt + KM Tutaj miałem 220 kg PS. W cukrowni teraz po 2,16 zł /kg w workach 25 kg. Edited February 1, 2020 by Krzychu Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Brzytwiarz Posted February 1, 2020 Share Posted February 1, 2020 (edited) 38 minutes ago, Krzychu said: Tutaj miałem 220 kg PS. W cukrowni teraz po 2,16 zł /kg w workach 25 kg. OK mój błąd. Jakoś źle to pakowałem. Niechciałem wprowadzać w błąd. A z ciekawości dobrze się ten wózek kierował ?? Edited February 1, 2020 by Brzytwiarz Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest marbert Posted February 1, 2020 Share Posted February 1, 2020 40 minut temu, Krzychu napisał: Tutaj miałem 220 kg PS. W cukrowni teraz po 2,16 zł /kg w workach 25 kg. Nie neguję, nie pochwalam. Kupuję cukier Ukraiński w cenie trochę wyższej . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Krzychu Posted February 1, 2020 Share Posted February 1, 2020 6 minut temu, Brzytwiarz napisał: OK mój błąd. Jakoś źle to pakowałem. Niechciałem wprowadzać w błąd. A z ciekawości dobrze się ten wózek kierował ?? Wiesz, ja problemu nie miałem. Ktoś o połowę lżejszy, słabszy mógłby mieć duży problem z tym Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Brzytwiarz Posted February 1, 2020 Share Posted February 1, 2020 (edited) 2 minutes ago, Krzychu said: Wiesz, ja problemu nie miałem. Ktoś o połowę lżejszy, słabszy mógłby mieć duży problem z tym ale mój wózek nie miał wsporników na kołach jak twój i miałem wrażenie że zaraz go zwichruję zresztą strasznie ściągał w jedną stronę. Tak czy siak gratuluję zakupu - tak trzymaj. Ogólnie nie ma co gadać mój blad z tym sugerowaniem tej wagi 120-140. Edited February 1, 2020 by Brzytwiarz Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Krzychu Posted February 1, 2020 Share Posted February 1, 2020 9 minut temu, marbert napisał: Nie neguję, nie pochwalam. Kupuję cukier Ukraiński w cenie trochę wyższej . Tzn., że mają dość dużą marże u nas. Tak samo jak z miodem Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Krzychu Posted February 1, 2020 Share Posted February 1, 2020 2 minuty temu, Brzytwiarz napisał: ale mój wózek nie miał wsporników na kołach jak twój i miałem wrażenie że zaraz go zwichruję zresztą strasznie ściągał w jedną stronę. Tak czy siak gratuluję zakupu - tak trzymaj. Ogólnie nie ma co gadać mój blad z tym sugerowaniem tej wagi 120-140. Miałem dwa typy do wyboru i ten był akurat ten solidniejszy, dlatego jak już byłem to zaladowalem go jak najwyżej. No ale kasjer był uparty i chciał kasować każda transakcję osobno i długo trwało i ludzie w kolejce mieli już duży problem, bo to tuż po godzinie 7.00 gdzie emeryci robią zakupy. Dla porównania wcześniej wydrukowali mi kilkanaście paragonów a potem skasowali kasę Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Brzytwiarz Posted February 1, 2020 Share Posted February 1, 2020 1 minute ago, Krzychu said: Miałem dwa typy do wyboru i ten był akurat ten solidniejszy, dlatego jak już byłem to zaladowalem go jak najwyżej. No ale kasjer był uparty i chciał kasować każda transakcję osobno i długo trwało i ludzie w kolejce mieli już duży problem, bo to tuż po godzinie 7.00 gdzie emeryci robią zakupy. Dla porównania wcześniej wydrukowali mi kilkanaście paragonów a potem skasowali kasę Ja następnym razem będę to miał załatwione od strony zaplecza. tylko będę musiał dać gotówkę a oni mi naprodukują paragonów "podczas obsługi kasy" - zasugerowałem że wzioł bym i paletę ale takie wożenie to deko udręka i usłyszałem że dało by się to załatwić ale to trzeba było by przyjść wcześniej. Ogólnie spróbuję następnym razem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kubek33 Posted February 28, 2020 Share Posted February 28, 2020 Dziś i jutro (28-29 02) w Biedronce po 1,79 - limit na paragon 20 kg Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
michal79 Posted February 28, 2020 Share Posted February 28, 2020 (edited) W połączeniu z wykupywaniem kaszy, konserw i makaronu obecnie przez nasze zapobiegliwe społeczeństwo, będzie scena trochę jak z "Poszukiwany, poszukiwana" Edited February 28, 2020 by michal79 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Krzychu Posted February 28, 2020 Share Posted February 28, 2020 dziś rano kolejne 100 wziąłem, razem mam już 400. Przewiduję, że brakuje mi jeszcze tylko 200. Zastanawiam się, czy w związku z zaoszczędzeniem na cukrze - nie kupić sobie inwert buraczany Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
daro Posted February 28, 2020 Share Posted February 28, 2020 Żona kupiła 600 kg . ? 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bohtyn Posted February 28, 2020 Share Posted February 28, 2020 Wiadomo - uzależnienie pszczelarzy od kupowania taniej cukru.? Ja też byłem z żoną i dokupiłem te 40 kg. Tylko nie wiem, czy będę miał siłę dać to pszczołom.? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nacek Posted February 29, 2020 Share Posted February 29, 2020 Ja wczoraj dzwoniłem do hurtowni w Jarocinie, przywożą na miejsce, worki po 25 kg na życzenie mogą być foliowe, cena 2.2 zł. za kg. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
stanleyk Posted February 29, 2020 Share Posted February 29, 2020 Teraz, Nacek napisał: Ja wczoraj dzwoniłem do hurtowni w Jarocinie, przywożą na miejsce, worki po 25 kg na życzenie mogą być foliowe, cena 2.2 zł. za kg. Gdyby ktoś z koleżeństwa potrzebował cukier puder to oni też robią (mielą) wówczas cena za kg pudru jest nieco większa chyba około 30gr na kg a niżeli cena cukru. Stanley 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Krzychu Posted March 7, 2020 Share Posted March 7, 2020 Panowie pytanie odnośnie sporządzenia syropu. Czy widzicie jakieś przeciwwskazania aby woda była nieprzegotowana a podgrzana w domowym kotle kondensacyjnym? Rzecz jasna chodzi mi o szkodliwość samej wody surowej (IMO zdatnej do picia) jak i również o jony miedzi z instalacji c.w.u przy gazowym kotle kondensacyjnym. Nie ukrywam, że to bardzo ułatwiłby mi sprawę. Teoria mówi, że woda musi być letnia ale wcześniej przegotowana. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kri Posted March 7, 2020 Share Posted March 7, 2020 Nie żałuj paru złotych na gotowanie,w razie niepowodzenia zimowli w tym punkcie będziesz miał czyste sumienie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.