boddan Opublikowano 20 Marca 2018 Opublikowano 20 Marca 2018 Ciekawe porównanie. W czwartek w miejscowym Lidlu kupiłem cukier królewski w cenie 1,29 zł. Tak odruchowo, dokupiłem jeszcze 200kg. ...............................................................................................................Jan Dzierżoń - Ślązak - Ojciec współczesnego pszczelarstwa Cytuj
Emik3 Opublikowano 20 Marca 2018 Opublikowano 20 Marca 2018 Ja to bym jednak chciał mieć parę marketów w okolicy gdzie co jakiś czas bym zajrzał, a jak mam małe sklepiki i do marketu 40 km, to cukier po 2 zł Cytuj
Krzyżak Opublikowano 20 Marca 2018 Opublikowano 20 Marca 2018 te pompy zbiorniki też trzeba kupić później je myć konserwować i policzyć swój czas i dniówkę dla siebie I przy tej różnicy ceny jednostkowej cukier a inwert ? Tadziu nie rozwalaj mnie Pompa zanurzeniowa 90zł Beczka 220l plastik 40zł Metr węża 3zł Zawór 30 zł Czyli całość 163 zł. Przy tej różnicy "kursu" cukru - inwert, sprzęt się zwraca po 80 kg pokarmu Konserwacja, żadna, po robocie przepłukać beczkę wodą od co. Wymieszanie 150kg - 10-15 minut. Cytuj
kubek33 Opublikowano 20 Marca 2018 Opublikowano 20 Marca 2018 Samo wysypanie 150 kg z torebek 1 kg to ok 20 - 30 min.... i tak miło to nie jest zawsze jesteś upaciany w cukrze... Tadziu masz rację.... teoria a praktyka .... niby pięknie na papierze a w rzeczywistości tak cudnie już nie jest... Krzyżak zapomniałeś o rozlewaniu po nocach bo przy cukrze w dzień szaleństwo w pasiece murowane. Ja kupuje inwert przez Koło - przy zakupie 10 - 12 ton było taniej niż cukier .... i ten komfort rozlewania w południe .... bezcenny Cytuj
Bohtyn Opublikowano 20 Marca 2018 Opublikowano 20 Marca 2018 Napiszcie mi taką rzecz: Dwie rodziny w takiej samej sile i takiej samej ilości ramek. 5-ego Września - jedna dostaje jednorazowo ok.12 l syropu z cukru 3/2, druga też odpowiednio musi dostać ok.15 l ale inwertu. Pytanie : Która rodzina, szybciej weźmie i będzie lepiej przygotowana do zimy ???. Cytuj
Krzyżak Opublikowano 20 Marca 2018 Opublikowano 20 Marca 2018 Samo wysypanie 150 kg z torebek 1 kg to ok 20 - 30 min.... i tak miło to nie jest zawsze jesteś upaciany w cukrze... Tadziu masz rację.... teoria a praktyka .... niby pięknie na papierze a w rzeczywistości tak cudnie już nie jest... Krzyżak zapomniałeś o rozlewaniu po nocach bo przy cukrze w dzień szaleństwo w pasiece murowane. Ja kupuje inwert przez Koło - przy zakupie 10 - 12 ton było taniej niż cukier .... i ten komfort rozlewania w południe .... bezcenny Zamiast 150 torebek po 1kg użyj 6 worków po 25kg i po problemie Nigdy nie rozlewałem po nocach i nigdy nie miałem z tego powodu problemów. Szczelna podkarmiaczka powałkowa i po problemie. Czym byś nie karmił to najlepiej jest to robić pod wieczór. 2 Cytuj
Kosut Opublikowano 20 Marca 2018 Opublikowano 20 Marca 2018 Syropu używałem tylko raz i wróciłem do cukru i przy dobrej organizacji dobrze idzie zakarmianie cukrem. Niepokoi mnie niezbyt precyzyjnie określony skład syropów skrobiowych. Rozważał bym raczej inwerty z sacharozy, a tu cena już taka słodka nie jest. Cytuj
daro Opublikowano 20 Marca 2018 Opublikowano 20 Marca 2018 Szczelna podkarmiaczka powałkowa i po problemie. 2000 w kieszeni bezcenne. Cytuj
Robi_Robson Opublikowano 20 Marca 2018 Opublikowano 20 Marca 2018 wymieszanie 150 kg cukru w beczce to 10 minut roboty Dwa lata temu , kiedy Glinojeck (Diamant) od lipca do września nie dosłał mi palety inwertu część pasieki karmiłem syropem cukrowym . Mnie taka robota przeraża . 150kg. o których piszesz bym się jeszcze poświęcił . Ale ponad tonę cukru rozpakować , wymieszać , rozwieźć , rozlać ... Stary się robię i leniwy Rozważał bym raczej inwerty z sacharozy, Tylko ! Inwerty zbożowe bardzo mocno promowane przez prasę branżową i część dawnego zarządu PZP mimo , że tanie , to niezużyte przez pszczoły robią się po zimie glutowato-smalcowate . Jeśli cokolwiek zostanie w ramkach , to przez cały sezon jest z tym problem. Pszczoły zamiast oczyszczać dopełniają komórki miodem i sklepią ponownie . Żeby się tego pozbyć trzeba wkładać takie ramki do środka gniazda . A wiadomo , że w sezonie stare ramki usuwa się z gniazd , a nie wkłada ... Z cukrem i inwertami z buraków tego problemu nie ma . Cytuj
piotrpodhale Opublikowano 20 Marca 2018 Opublikowano 20 Marca 2018 Tadziu nie rozwalaj mnie Pompa zanurzeniowa 90zł Beczka 220l plastik 40zł Metr węża 3zł Zawór 30 zł Czyli całość 163 zł. Przy tej różnicy "kursu" cukru - inwert, sprzęt się zwraca po 80 kg pokarmu Konserwacja, żadna, po robocie przepłukać beczkę wodą od co. Wymieszanie 150kg - 10-15 minut. Właśnie ja przeliczyłem i tak już dawno zrobiłem mieszalnik kosztował mnie 260zł służy doskonale już trzeci rok :D Za tak duże!! oszczędności 2000 zł na tonie pokarmu to wolę nie iść do pracy i mieszać cukier do bólu ,dwa dni roboty tysiak dniówka,to lepiej jak prezydent. 4 Cytuj
boddan Opublikowano 22 Marca 2018 Opublikowano 22 Marca 2018 No to, mamy nową promocję, tym razem w Tesco: cukier-1,49 zł. ...............................................................................................................Jan Dzierżoń - Ślązak - Ojciec współczesnego pszczelarstwa 1 Cytuj
Bożena Opublikowano 25 Czerwca 2018 Opublikowano 25 Czerwca 2018 PILNE!!!!! Kto nie kupił cukru a by chciał to informuję, że w Biedronce jest cukier po 1.29 zł. Wzięłam 40 paragonów ( po 12 kg na paragon )czym zrobiłam ogromną kolejkę przy kasie, bo każdy paragon musiałam osobno płacić, to trochę zeszło Ale cukier w domu 2 Cytuj
Emik3 Opublikowano 26 Czerwca 2018 Opublikowano 26 Czerwca 2018 Bierzecie może już teraz cukier na przyszły sezon, czy może czekacie do jesieni? Chodzi mi o zbrylanie cukru, ten w sklepach jest jeszcze z zeszłego sezonu, wydaje mi się, że nie powinno się z nim nic złego stać do jesieni w przyszłym roku, ale zawsze warto się upewnić, gdyż nigdy wcześniej nie kupowałem zapasów po pół tony cukru... Cytuj
marcino91 Opublikowano 26 Czerwca 2018 Opublikowano 26 Czerwca 2018 Jak się zbryli to w ciepłej wodzie i tak się rozpuści sama sacharoza chyba raczej nie sublimuje a jeśli nawet to ni w takim tempie, że do jesieni przyszłego roku będzie puste opakowanie Cytuj
marcino91 Opublikowano 26 Czerwca 2018 Opublikowano 26 Czerwca 2018 Jak policzyłem i przekalkulowałem to uległem i pojechałem do Biedry taniej raczej nie będzie a przy większych ilościach znaczne oszczędności. Kupiłem 300 kg ciekawi mnie cena za kg cukru u producenta, bo jak na Diamancie patrzyłem to 2,89 zł/kg , nie wiem gdzie tu idzie wajcha ale póki co trzeba wykorzystać Biedre Cytuj
Kamhkillo Opublikowano 14 Lipca 2018 Opublikowano 14 Lipca 2018 Nie wiem czy wiecie ale w Kauflandzie jest od dziś cukier diamant za 1,30 ale 10 kg limit na osobę. Cytuj
Kamhkillo Opublikowano 17 Lipca 2018 Opublikowano 17 Lipca 2018 (edytowane) No i poszedłem po 14 to już zostały puste palety po cukrze ale dowiedziałem się znajomy pracuję w Kauflandzie i od niego wiem że od 23 do 25 ma być znowu promocja na cukier diamant po 0,99 ale czy lipca czy sierpnia nie wiem i odnoście limitów też nie znam szczegółów zadzwonił i powiedział że jak chce to 100 kg może mi ogarnąć ???? to i na winko i księżycówkę wystarczy No i są limity. Na kartę Payback tylko 10 kg można wziąć Edytowane 17 Lipca 2018 przez Kamhkillo Cytuj
Emik3 Opublikowano 19 Lipca 2018 Opublikowano 19 Lipca 2018 No wprowadzają coraz skuteczniejsze limitowanie na karty klientów itd. Powiem wam, że w boku biedry pracują osoby upośledzone. Brałem cukier na promocji po 1.29, wszystko było spoko, ale za jedną partią kasjerka się zmieniła i liczyła mi po 10 kg, ale dopiero później się zorientowałem, że za 10 kg nie płaciłem 12,90 tylko coś ponad 13 zł. Napisałem do Boku, że coś się nie zgadza, załączyłem paragony i oni mi napisali, że wszystko spoko, że mam naliczone po 10 kg, ale w ten sposób, że 9 kg w promocyjnej cenie i 1 kg w cenie standardowej (na jednym paragonie) więc z ich punktu widzenia wszystko spoko. Widać nawet jeśli kasa "automatycznie" nalicza promocję to może w bambo zrobić. Jak inne kasjerki nabijały mi po 12 kg to wszystko się zgadzało. Cytuj
Kamhkillo Opublikowano 19 Lipca 2018 Opublikowano 19 Lipca 2018 No wprowadzają coraz skuteczniejsze limitowanie na karty klientów itd. Powiem wam, że w boku biedry pracują osoby upośledzone. Brałem cukier na promocji po 1.29, wszystko było spoko, ale za jedną partią kasjerka się zmieniła i liczyła mi po 10 kg, ale dopiero później się zorientowałem, że za 10 kg nie płaciłem 12,90 tylko coś ponad 13 zł. Napisałem do Boku, że coś się nie zgadza, załączyłem paragony i oni mi napisali, że wszystko spoko, że mam naliczone po 10 kg, ale w ten sposób, że 9 kg w promocyjnej cenie i 1 kg w cenie standardowej (na jednym paragonie) więc z ich punktu widzenia wszystko spoko. Widać nawet jeśli kasa "automatycznie" nalicza promocję to może w bambo zrobić. Jak inne kasjerki nabijały mi po 12 kg to wszystko się zgadzało. W Biedronce to już tak kantują z tymi promocjami, że za każdym razem przed zapłaceniem dopytuje czy na pewno dobrze policzyli, bo tak jak piszesz że jest promocja np na 9 sztuk a zazwyczaj bierzemy 10 i jesteśmy zadowoleni bo promocja, a po spojrzeniu na paragon-zdzifko. Cytuj
Emik3 Opublikowano 19 Lipca 2018 Opublikowano 19 Lipca 2018 Nieeee, promocja była na 3 do 12 kg i jedną serię (120 kg) naliczali mi po 10 kg, tylko że na paragonie była jedna pozycja tzn. cukier 10 kg a rabat naliczony został do 9 kg i 1 kg w cenie standardowej a BOK upiera się, że wszystko w porządku bo wziąłem 9 kg w promocji i 1 kg w standardowej cenie , napisałem im że kij tam te parę złotych ale tak w bambo klientów robić nie pozwolę i maila z paragonami przesłałem do rzecznika praw konsumenta, że nie przestrzegają warunków własnych promocji. Cytuj
Xpand Opublikowano 23 Sierpnia 2018 Autor Opublikowano 23 Sierpnia 2018 W Tesco jest cukier po 1,39zł/kg. Mimo, że mam zapasu jeszcze z ~800kg, to i tak dokupię kilka kg, bo taniej w przyszłym roku raczej nie będzie. Polecam i Wam robić zapasy Cytuj
piotrpodhale Opublikowano 23 Sierpnia 2018 Opublikowano 23 Sierpnia 2018 W Tesco jest cukier po 1,39zł/kg. Mimo, że mam zapasu jeszcze z ~800kg, to i tak dokupię kilka kg, bo taniej w przyszłym roku raczej nie będzie. Polecam i Wam robić zapasy No luksus mamy tego roku z tymi cenami cukru PK Cytuj
Bohtyn Opublikowano 6 Września 2018 Opublikowano 6 Września 2018 Z moich zapisków wynika, że w mojej skromnej pasiece teraz 12 rodzin w całym sezonie 2018r pszczoły dostały 280 kg cukru na rozwój i teraz zimowe zapasy. Cytuj
Tadek11 Opublikowano 7 Września 2018 Opublikowano 7 Września 2018 Z moich zapisków wynika, że w mojej skromnej pasiece teraz 12 rodzin w całym sezonie 2018r pszczoły dostały 280 kg cukru na rozwój i teraz zimowe zapasy. No i to jest potwierdzenie tezy że " Chytry pszczelarz nigdy nie będzie dobrym pszczelarzem " Dla młodzieży wężykiem Cytuj
kubek33 Opublikowano 7 Września 2018 Opublikowano 7 Września 2018 Proszę p cynka o tanim cukrze..... w pasiece nie używam Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi